Σε ενδελεχή έλεγχο των ξένων επενδύσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας προσανατολίζεται η Κίνα. Ταυτόχρονα, όμως, προτίθεται να διευρύνει τους τομείς στους οποίους μπορούν να επενδύονται ξένα κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, στις προτεραιότητες του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου για τα επόμενα πέντε χρόνια -που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα- γίνεται αναφορά στα «μέτρα για την επισκόπηση της ασφάλειας των ξένων επενδύσεων», τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο.

Με βάση τα ισχύοντα, απαιτείται γενικά προέλεγχος των ξένων επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με τον κινεζικό στρατό και σημαντικά προϊόντα του αγροτικού τομέα, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Ενώ η αναφορά είναι σύντομη και δεν δίνονται λεπτομέρειες –συνεπώς δεν προκύπτει ευθέως κάποια νέα δράση από τις κινεζικές αρχές- πιθανολογείται ότι οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο έλεγχο, επισημαίνει το CNBC.

Τα τελευταία χρόνια από την πλευρά των ΗΠΑ εντάθηκαν οι έλεγχοι επάνω στις κινεζικές επενδύσεις, όμως οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν πολύ περισσότερους περιορισμούς στο πού μπορούν να επενδύσουν στην Κίνα.

Στην ενότητα της έκθεσης του κινεζικού υπουργείου σχετικά με την πρόληψη κινδύνων από ξένες επενδύσεις, αναφέρεται ότι το υπουργείο «θα βελτιώσει το εθνικό σύστημα επανεξέτασης της ασφάλειας για ξένες επενδύσεις και θα ξεκινήσει έρευνες ασφαλείας για ξένες επενδύσεις που επηρεάζουν ή θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια».

Επίσης, όμως, συμπληρώνεται ότι θα διευρυνθούν οι τομείς στους οποίους θα μπορούν να επενδύονται ξένα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών τομέων όπως οι τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο, η εκπαίδευση και η υγεία. Αναφέρεται ότι από το υπουργείο θα διευκολυνθεί η δυνατότητα στρατηγικών επενδύσεων σε εισηγμένες εταιρείες.

Στο σχέδιο των προτεραιοτήτων πενταετίας του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας σημειώνεται ακόμη η αντιμετώπισης του αντίκτυπου που έχουν οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τη συνεργασία με τις αρχές των αμερικανικών πολιτειών.

Σε ό, τι αφορά την κατανάλωση, το υπουργείο προβλέπει μέση ετήσια αύξηση 5% των λιανικών πωλήσεων μέχρι το 2025, με το ποσοστό των πωλήσεων μέσω διαδικτύου να διευρύνεται με ελαφρώς ταχύτερους ρυθμούς της τάξης του 7,6%. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές αγαθών πιθανότατα θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 2% ετησίως έως το 2025,αναφέρεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως