Στην πορεία των διεθνών τιμών των αγορών ενέργειας και συνολικά των commodities αποδίδει ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τις αυξήσεις των τιμών ρεύματος τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στην λιανική αγορά.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας στη διάρκεια ομιλίας του στο 5ο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο της Κρήτης μίλησε για το καυτό θέμα των αυξήσεων που επωμίζονται νοικοκυριά κι επιχειρήσεις – καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έκανε γνωστή και την παρέμβαση της Αρχής προς δύο κατευθύνσεις:

1. Κάλεσε σε δημόσια διαβούλευση τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τη μορφή που θα πρέπει να έχουν οι ρήτρες χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζουν και ενεργοποιούν όταν οι τιμές αυξάνονται. «Είμαστε εδώ για να προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον και καλέσαμε τους προμηθευτές σε δημόσια διαβούλευση για τις ρήτρες», είπε χαρακτηριστικά επιδιώκοντας όπως τόνισε μία «νέα συμφωνία για καθαρότητα και διαφάνεια στην αγορά». Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΡΑΕ ξεκινά προσπάθεια ώστε οι όροι της επιβολής των ρητρών στους λογαριασμούς ρεύματος να είναι ξεκάθαροι προς τους καταναλωτές.

2. Προχωρά σε αλλαγές στην αγορά εξισορρόπησης, προκειμένου να «προσαρμοστούμε στην Ευρώπη και να μην είμαστε οι τελευταίοι». Σημειώνεται ότι οι διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης είχαν προκαλέσει τους προηγούμενους μήνες μεγάλες αντιδράσεις από τις βιομηχανίες και τους καταναλωτές. «Να είστε βέβαιοι ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί την αγορά και τυχόν ανεπάρκειες και συμπεριφορές θα απαντώνται», ήταν το μήνυμα του κ. Δαγούμα.

Ως προς τους λόγους των ανατιμήσεων στο ρεύμα, ο πρόεδρος της Αρχής τις απέδωσε στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. «Την τελευταία περίοδο έχουμε ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας, commodities, μετάλλων και σε λοιπά κόστη μεταφοράς», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για την εκτίναξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, των δικαιωμάτων εκπομπών των αέριων ρύπων καθώς και την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του καύσωνα. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε μάλιστα ότι προ πανδημίας η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ήταν στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τώρα κινείται στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Εξάλλου, ο κ. Δαγούμας είπε επίσης ότι η ΡΑΕ έχει θέσει σε λειτουργία πιλοτικό εργαλείο υποβολής παραπόνων των καταναλωτών, τα οποία πάνε απευθείας στις εταιρίες και στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Η Αρχή επίσης θα παρακολουθεί την πορεία των αιτημάτων και το βαθμό ανταπόκρισης των εταιριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης