Η πόλη της Βενετίας προκαλεί συχνά φωνές από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, επειδή η κλιματική αλλαγή την απειλεί να βυθιστεί κάτω από τη θάλασσα. Τώρα οι πράσινοι πολεμιστές θα έχουν έναν άλλο λόγο να παρακολουθούν τα δρώμενα εκεί: αυτό το Σαββατοκύριακο η Βενετία φιλοξενεί σημαντικές συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών των χωρών της G20 που δεν θα αφορούν μόνο κρίσιμα ζητήματα όπως η εξέλιξη του χρέους και οι εμβολιασμοί – αλλά και πώς θα πρέπει να προωθηθεί μια πράσινη μετάβαση σε όλο τον κόσμο και ποιος θα πληρώσει για αυτό.

Θα συντονίσω μια συνομιλία με τους υπουργούς Οικονομικών της Αργεντινής, της Ινδονησίας και επικεφαλής πολυμερών ομάδων όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (ΑΙΙΒ) και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Επομένως, αν κάποιος από το κοινό του Moral Money έχει ερώτηση να κάνει σε αυτούς τους πεφωτισμένους ενημερώστε μας στο moralmoneyreply@ft.com.

Η συζήτηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έντονη. Το ενημερωτικό δελτίο αυτής της εβδομάδας δείχνει πώς η «πράσινη» δραστηριότητα αναπτύσσεται στον ιδιωτικό τομέα – για παράδειγμα, με την αυξανόμενη έκδοση πράσινων ομολόγων, τις επενδύσεις σε βιώσιμα προϊόντα και περισσότερες εκκλήσεις για πράσινη εποπτεία. Αλλά αυτό που λείπει είναι ο σωστός παγκόσμιος συντονισμός του δημόσιου τομέα.

Καθώς η στήλη Moral Money ετοιμαζόταν να τυπωθεί, η ΕΕ εκπονούσε σχέδια γύρω από τους διασυνοριακούς φόρους άνθρακα. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φαίνεται εχθρικός απέναντι σε αυτό και η κινεζική πολιτική για την κλιματική αλλαγή είναι στην καλύτερη περίπτωση ανομοιογενής. (Υπάρχει αυξανόμενη κριτική για το ρόλο της κινεζικής ΑΙΙΒ στη χρηματοδότηση άνθρακα, για παράδειγμα.) Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες αναδυόμενες χώρες της αγοράς αισθάνονται δυσπιστία. Συνεχίστε να διαβάζετε, λέει η Gillian Tett.

Η έκδοση πράσινων ομολόγων υπερβαίνει τις υψηλές προσδοκίες

Στην αρχή του 2021, σας είπαμε ότι οι αναλυτές περίμεναν μια θύελλα από βιώσιμα, κοινωνικά και πράσινα (Environmental, Social, and Governance ή ESG) ομόλογα. Είναι ασφαλές να πούμε ότι είχαν πολύ δίκιο.

Στην πραγματικότητα, μετά από μόλις έξι μήνες, εκδόθηκαν περισσότερα ομόλογα ESG από ό, τι σε ολόκληρο το 2020. Και ενώ ο τομέας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κομμάτι της αγοράς ομολόγων συνολικά, κερδίζει γρήγορα έδαφος. Περισσότερο από το 17 τοις εκατό όλων των ομολόγων που εκδόθηκαν τον Ιούνιο χαρακτηρίστηκαν ότι έχουν κάποια γεύση ESG σύμφωνα με νέα έρευνα από την Bank of America.

Η πορεία των κοινωνικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αυτά είδαν τη δημοτικότητά τους πέρυσι να εκτοξεύεται, καθώς οι εταιρείες και οι επενδυτές έψαχναν τρόπους για να κατευθύνουν χρήματα σε έργα τόνωσης από την πανδημία. Αυτοί οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι δεν ήταν ένα μόνο φαινόμενο.

Το γεγονός ότι τα πράσινα ομόλογα ανέκαμψαν ταυτόχρονα πέρυσι δείχνει επίσης ότι υπάρχει περιθώριο και για τα δύο είδη να ευδοκιμήσουν. Η συνολική ανάπτυξή τους ήταν τόσο εντυπωσιακή που η BoA αύξησε την πρόβλεψη για ολόκληρο το έτος για έκδοση πράσινων και κοινωνικών ομολόγων από 750 δισεκατομμύρια δολάρια σε 900 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα ομόλογα που συνδέονται με την αειφορία, όπου οι δανειολήπτες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που έλαβαν από τις αγορές όπως εκείνοι θέλουν και ανταμείβονται για την επίτευξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών ή διακυβερνητικών στόχων, έχουν επίσης σημειώσει εντυπωσιακούς αριθμούς.

Μέχρι στιγμής φέτος περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα ομόλογα έχουν πέσει στην αγορά σε σύγκριση με μόλις 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Η BoA αναμένει ότι το σύνολο αυτό θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο πριν φτάσουν τα επίπεδα των ομολόγων της υπόλοιπης αγοράς – αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η μέρα αυτή μπορεί να έρθει σύντομα, όπως ανέφεραν.

Τα ομόλογα που συνδέονται με την αειφορία είναι ελκυστικά για ορισμένους επενδυτές που προτιμούν τα τύπου ESG, επειδή βλέπουν τη βιωσιμότητα πιο ολιστικά – και όχι σε μεμονωμένη βάση.

«Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι δεν πρόκειται απλώς για την κατασκευή αιολικών πάρκων», δήλωσε πέρσι στη στήλη Moral Money ο Joshua Kendall, αναλυτής θεμάτων ESG στο Insight Investment. «Πρόκειται για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης της συνολικής στρατηγικής τους».

Πρόσφατα Άρθρα