Τι θα συζητήσουν Μπάιντεν Μέρκελ στη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο

Εκτιμάται ότι θα συζητήσουν για την επιδείνωση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, τις κυβερνοεπιθέσεις, την εξέλιξη της πανδημίας, την οικονομική ανάκαμψη, την κλιματική αλλάγή και τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Τι θα συζητήσουν Μπάιντεν Μέρκελ στη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο

Μια σειρά από πιεστικά ζητήματα αναμένεται να είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ, στην τελευταία της επίσκεψη με αυτό το θεσμικό ρόλο στο Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες εκτιμάται ότι θα συζητήσουν για την επιδείνωση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, τις κυβερνοεπιθέσεις, την εξέλιξη της πανδημίας, θέματα που αφορούν το εμπόριο και τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ανώτερος αξιωματούχος της καγκελαρίας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο CNBC ότι «Για την πλευρά της Γερμανίας είναι μια επίσκεψη εργασίας. Tα τελευταία χρόνια στη διμερή σχέση των δύο χωρών υπήρξαν μια σειρά από ζητήματα που συμφωνούσαμε καθώς και ξεκινήματα. Πάντα εστιάζαμε σ΄αυτά που υπήρχε διαφωνία» τονίζει και συμπληρώνει «μερικές φορές οι σύμμαχοι παρουσιάζονται ως εχθροί»

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ είχε φορέσει το κοστούμι του συμμάχου, ενώ απειλούσε να μειώσει τη αμερικανική στρατιωτική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αν δεν οι σύμμαχοι της βορειανατολικής συμμαχίας δεν προχωρούσαν σε αύξηση των δαπάνων τους. Το 2019 μάλιστα ο Τραμπ υπέδειξε  τη Μέρκελ επειδή δεν πέτυχε να πιάσει το στόχο των δαπανών (2% του ΑΕΠ)  που είχε τεθεί το 2014  στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τστην Ουαλία. Η Γερμανία, τότε, ήταν μόνο ένα από τα 19 μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είχε επιτύχει αυτό το στόχο.

«Στις σχέσεις πάντα υπάρχουν προβλήματα» επισημαίνει η ίδια πηγή «Είναι  φυσιολογικό. Όμως αυτό που είναι σημαντικό και ίσως δεν έχει φανεί εντελώς κατά τα τελευταία χρόνια είναι πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πραγματικά τα προβλήματα».

Η Αγγέλα Μέρκελ θα επισκεφθεί στις 15 Ιουλίου τον Λευκό Οίκο. Είναι η τρίτη φορά που ένας ξένος ηγέτης συναντιέται  με τον Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον από τότε που έγινε πρόεδρος.  Η επίσκεψη της καγκελαρίου πραγματοποιείται λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας, που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο και ενώ η ίδια έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αμέσως μετά.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Γερμανία, έναν σύμμαχο που χρειάζεται για να συμβάλει στην αντιμετώπιση ευρύτερων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάκαμψη και οι σχέσεις με το Ιράν και την Κίνα.

Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν σε επίλυση του ζητήματος ως τον Αύγουστο και ότι η συνάντηση Μπάιντεν-Μέρκελ μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην επίτευξη συμφωνίας.

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο