Μια σειρά από πιεστικά ζητήματα αναμένεται να είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ, στην τελευταία της επίσκεψη με αυτό το θεσμικό ρόλο στο Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες εκτιμάται ότι θα συζητήσουν για την επιδείνωση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, τις κυβερνοεπιθέσεις, την εξέλιξη της πανδημίας, θέματα που αφορούν το εμπόριο και τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ανώτερος αξιωματούχος της καγκελαρίας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο CNBC ότι «Για την πλευρά της Γερμανίας είναι μια επίσκεψη εργασίας. Tα τελευταία χρόνια στη διμερή σχέση των δύο χωρών υπήρξαν μια σειρά από ζητήματα που συμφωνούσαμε καθώς και ξεκινήματα. Πάντα εστιάζαμε σ΄αυτά που υπήρχε διαφωνία» τονίζει και συμπληρώνει «μερικές φορές οι σύμμαχοι παρουσιάζονται ως εχθροί»

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ είχε φορέσει το κοστούμι του συμμάχου, ενώ απειλούσε να μειώσει τη αμερικανική στρατιωτική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αν δεν οι σύμμαχοι της βορειανατολικής συμμαχίας δεν προχωρούσαν σε αύξηση των δαπάνων τους. Το 2019 μάλιστα ο Τραμπ υπέδειξε  τη Μέρκελ επειδή δεν πέτυχε να πιάσει το στόχο των δαπανών (2% του ΑΕΠ)  που είχε τεθεί το 2014  στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τστην Ουαλία. Η Γερμανία, τότε, ήταν μόνο ένα από τα 19 μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είχε επιτύχει αυτό το στόχο.

«Στις σχέσεις πάντα υπάρχουν προβλήματα» επισημαίνει η ίδια πηγή «Είναι  φυσιολογικό. Όμως αυτό που είναι σημαντικό και ίσως δεν έχει φανεί εντελώς κατά τα τελευταία χρόνια είναι πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πραγματικά τα προβλήματα».

Η Αγγέλα Μέρκελ θα επισκεφθεί στις 15 Ιουλίου τον Λευκό Οίκο. Είναι η τρίτη φορά που ένας ξένος ηγέτης συναντιέται  με τον Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον από τότε που έγινε πρόεδρος.  Η επίσκεψη της καγκελαρίου πραγματοποιείται λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας, που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο και ενώ η ίδια έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αμέσως μετά.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Γερμανία, έναν σύμμαχο που χρειάζεται για να συμβάλει στην αντιμετώπιση ευρύτερων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάκαμψη και οι σχέσεις με το Ιράν και την Κίνα.

Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν σε επίλυση του ζητήματος ως τον Αύγουστο και ότι η συνάντηση Μπάιντεν-Μέρκελ μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην επίτευξη συμφωνίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους