Περιστατικά με απείθαρχους επιβάτες που δεν συναινούν στις παραινέσεις του πληρώματος για συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όλο και πιο συχνά έρχονται στο προσκήνιο μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου άλλοι επιβάτες καταγράφουν διάφορα επεισόδια μικρής ή μεγαλύτερης σοβαρότητας και τα αναρτούν στα social media.

Ωστόσο ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα και πώς έχει επιδράσει η δύσκολη περίοδος της πανδημίας στην ψυχολογία των επιβατών που ταξιδεύουν με αεροπλάνο;

Πολύ χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τα περιστατικά που διερευνά η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) με βάση αναφοράς το έτος 2019, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το τελευταίο «κανονικό» έτος για τη βιομηχανία αερομεταφορών, προτού ξεσπάσει η πανδημία και ουσιαστικά καθηλωθούν τα αεροπλάνα στο έδαφος.

Το 2019, λοιπόν, η FAA διερεύνησε 146 περιστατικά αδικαιολόγητης συμπεριφοράς επιβατών σε αμερικανικές πτήσεις, με δεδομένο το γεγονός ότι ταξίδεψαν από τα αεροδρόμια όλης της χώρας πάνω από 1 δισεκατομμύριο επιβάτες. Αυτή ήταν μια τυπική χρονιά για ένα τέτοιο ποσοστό επιθετικής συμπεριφοράς και με βάση τα στατιστικά άλλων ετών ήταν «καλή».

Προς το χειρότερο

Φέτος, ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει πραγματικά προς το χειρότερο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της FAA, από την αρχή του 2021 έως τις 6 Ιουλίου, έχουν ξεκινήσει 540 νέες έρευνες σχετικά με περιστατικά αδικαιολόγητης συμπεριφοράς επιβατών, δηλαδή ένας αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο όλου του 2019.

Και αυτό, με δεδομένο ότι ο αριθμός των επιβατών ανέρχεται μόλις στο 40% της χωρητικότητας των αεροσκαφών της χώρας. Το αλκοόλ είναι ένα από προβλήματα που ανακύπτουν. Αλλά ο συντριπτικά συνηθέστερος λόγος για την αύξηση των περιστατικών είναι ένας!  Από τα περισσότερα από 3.000 περιστατικά κακής συμπεριφοράς που αναφέρθηκαν από το πλήρωμα καμπίνας (μόνο ένα μέρος των οποίων οδηγήθηκαν σε επίσημη έρευνα), τα 3 /4 αφορούσαν επιβάτες που αρνούνταν να συμμορφωθούν με την απαίτηση να φορούν μάσκα προσώπου. Τον περασμένο μήνα, η FAA βεβαίωσε πρόστιμα συνολικού ύψους 124.500 δολαρίων για οκτώ ιδιαίτερα προκλητικούς επιβάτες, επτά εκ των οποίων είχαν ακάλυπτο πρόσωπο.

Η πολιτικοποίηση του θέματος της χρήσης μασκών προσώπου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι η καρδιά του προβλήματος. Η στάση του πρώην προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ που λοιδορούσε όσους φορούσαν μάσκα στο πρόσωπό τους για να προστατευτούν από τον κορωνοϊό, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση και γιγάντωση του όλου προβλήματος. Οι οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι πολύ λιγότερο πιθανό από τους Δημοκρατικούς να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους. Τον Απρίλιο, απαγορεύτηκε επ’ αόριστον στη Λόρα Ρέινμπολντ, ρεμπουμπλικανή γερουσιαστή στην Αλάσκα, να πετά με την Alaska Airlines εξαιτίας αυτής της άρνησής της. Η ίδια κατηγόρησε την αεροπορική εταιρεία για «τυραννία της μάσκας».

Πάντως όλα συντείνουν στην εκτίμηση ότι για τις αεροπορικές εταιρείες τα πράγματα είναι απίθανο να βελτιωθούν σύντομα. Αν και οι ΗΠΑ γενικά χαλαρώνουν τους κανόνες σχετικά με τη χρήση μάσκας, η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών επέκτεινε πρόσφατα την απαίτησή της οι επιβάτες να φορούν μάσκες στα αεροδρόμια και στις εμπορικές πτήσεις μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή