Ένα νέο μεγάλο βήμα ανάπτυξης κάνει η SKY express, η ελληνική αεροπορική εταιρεία που μέσα στην πανδημία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικής αξίας 700 εκατ. ευρώ. Μετά την είσοδό της σε διεθνή δρομολόγια, με την αγορά τον περασμένο Οκτώβριο έξι ολοκαίνουργιων Airbus A320 neo, η εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο IOGR του Κρητικού επιχειρηματία, κ. Γιάννη Γρύλου, αποκτά έξι ATR νέας γενιάς για να δυναμώσει περαιτέρω το δίκτυο εσωτερικού. Μια νέα επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο από τα νέα «πράσινα» ATR72-600 έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στον ελληνικό ουρανό. Το Σάββατο μάλιστα ταξίδεψε στην Πάρο για την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του ιδρυτή της SKYexpress, κ. Γιάννη Γρύλου και του διευθύνοντος συμβούλου της ATR, κ. Stefano Bortoli, σε μια τελετή με έντονο συμβολισμό, επιβεβαιώνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης της εταιρείας στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια.

Το σύνολο της παραγγελίας, που εμπίπτει στη στρατηγική επένδυση της εταιρείας στο «πρασίνισμα» του στόλου της, αναμένεται να παραληφθεί ως το τέλος του 2021. Μετά την παράδοση των έξι καινούργιων ATR72-600, η SKY express θα διαθέτει τον νεότερο και πιο περιβαλλοντικά φιλικό στόλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Επενδύσεις στην πιο καταστροφική χρονιά για τις αερομεταφορές

«Η απόκτηση 6 νέων υπερσύγχρονων ATR72-600 αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στην πορεία της SKY express. Μετά τα 6 καινούργια Airbus A320neo που ήδη επιχειρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε 8 χώρες, τα ATR μας έρχονται να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό και την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Με σεβασμό στους επιβάτες μας, στο περιβάλλον και σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας» είπε ο κ. Γρύλος, σημειώνοντας ότι το σύνολο των επενδύσεων της εταιρείας μες την πανδημία ανήλθε σε 700 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια επένδυση που έγινε, όπως τόνισε, με ίδια κεφάλαια. «Είναι το αποτέλεσμα δουλειάς 20 ετών στους τομείς του τουρισμού και της επίγειας εξυπηρέτησης. Είναι ο κόπος των 5.500 εργαζομένων του Ομίλου, που καθημερινά παράγουν αποτελέσματα και οι οποίοι κατάφεραν να φέρουν σε πέρας τον τελευταίο χρόνο την απόκτηση των νέων Airbusκαι το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές» τόνισε ο ιδιοκτήτης του Ομίλου IOGR, επισημαίνοντας ότι μετά την απόλυτη καταστροφή, στο χαμηλό σημείο που έχει φτάσει η διεθνής οικονομία, «δεν δειλιάζεις και επενδύεις».

Επί του παρόντος, όπως υπογράμμισε, είναι σημαντικό η εταιρεία να αφομοιώσει τις μεγάλες αυτές επενδύσεις για αυτό και θα κάνει ένα διάλειμμα, όμως επόμενος στόχος είναι η επέκταση και εκτός Ευρώπης. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέλλον βρίσκεται στην Ανατολή, σε αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία.

Απαντώντας δε σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης, ο κ. Γρύλος, σημείωσε ότι αυτό βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση και θα εξαρτηθεί από την πορεία των ερχόμενων μηνών. «Η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι δύσκολη. Εάν διατηρηθεί περισσότερο από όσο αναμένεται αυτή η ιστορία, η εταιρεία έχει όλα τα πλάνα της έτοιμα και έχει αντοχή τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δυσκολίες και οι προοπτικές της θερινής σεζόν

Ειδικότερα για το εφετινό καλοκαίρι, παρέμεινε μεν αισιόδοξος, τόνισε όμως τις αβεβαιότητες που δημιουργούν οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, όπως η Δ. Δεν απέκλεισε πάντως, σε συνάρτηση με την πορεία των εμβολιασμών, να έχουμε και εκπλήξεις, με την παράταση πιθανώς των ταξιδιών, εφόσον όλα πάνε καλά σε υγειονομικό επίπεδο, ακόμα και ως τον Οκτώβριο, που θα μπορούσε να αποτελέσει έκπληξη.

Όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι δείχνουν τάση ότι θέλουν να ταξιδέψουν, βεβαίως μέχρι στιγμής οι κρατήσεις παραμένουν last minute.Όσον αφορά δε στις αγορές που δείχνουν δυναμική, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία και η Πολωνία, η κλασική αγορά της Γερμανίας παρουσιάζει ήδη κρατήσεις ως Οκτώβριο. Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως οι Ιταλοί θα παραμείνουν για διακοπές εντός Ιταλίας, ενώ το ζήτημα πια των Βρετανών τουριστών είναι καθαρά πολιτικό.

Στο επίπεδο των υποδομών, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Ομίλου IOGR, αυτό που θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα στους μικρούς ελληνικούς προορισμούς, τους οποίους η SKY express διασυνδέει με την ηπειρωτική Ελλάδα, διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο στο εσωτερικό, απαιτούνται σύγχρονοι διάδρομοι και γρήγορες διαδικασίες επιβίβασης και αποβίβασης.

Πιο πράσινος στόλος

«Δεν υπάρχει καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση που να προσφέρει ουσιαστική συνδεσιμότητα από το ATR72-600, το σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη περιφερειακή αεροπορία. Σύμφωνα με μελέτες, μια αύξηση 10% στις περιφερειακές πτήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ κατά 5% αποδεικνύοντας την αξία των περιφερειακών αεροπορικών μεταφορών και το θεμελιώδη ρόλο της περιφερειακής σύνδεσης. Ευχόμαστε και άλλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της SKY express και να εμπιστευτούν τα αεροσκάφη turbopropτα οποία αποτελούν την πλέον ανταγωνιστική λύση για τη μείωση των εκπομπών στις αερομεταφορές» δήλωσε ο κ. Stefano Bortoli, ATR Chief Executive, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της καλής και διαχρονικής συνεργασίας με τους ανθρώπους της SKY express.

Τα ATR72-600 αποτελούν τη νέα γενιά αεροσκαφών και διακρίνονται για τη μειωμένη επιβάρυνσή τους στο περιβάλλον. Στα βασικά χαρακτηριστικά τους εντάσσεται η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, η αυξημένη αυτονομία, η προσαρμογή σε συνθήκες ζέστης ή κρύου και οι σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακαπου φτάνουν σε ποσοστό 40% λιγότερα CO2 σε κάθε πτήση.
Η ATR, κοινοπραξία μεταξύ Airbus και Leonardo, είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής περιφερειακών αεροσκαφών, με τα ATR42 και 72 να σημειώνουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως στην κατηγορία της αγοράς με λιγότερες από 90 θέσεις. Το 2019 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 1,6 δισ. δολάρια. Χάρη στην αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας turboprop και τον προσανατολισμό της εταιρείας στην καινοτομία, τα ATR δημιουργούν περισσότερες από 100 νέες διαδρομές κάθε χρόνο, καταναλώνοντας έως και 40% λιγότερα καύσιμα και εκπέμποντας έως και 40% λιγότερο CO2 από τα περιφερειακά αεροσκάφη.

Στην ειδική εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας, το «παρών»έδωσαν η Υφυπουργός Τουρισμού, κυρία Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι Δήμαρχοι Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος και Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος, ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, η αερολιμενάρχης Πάρου, κυρία Στέλλα Σαρρή και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Πάρου και φορέων του Τουρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις