Μάχη για να συγκρατήσουν την εξάπλωση τεράστιων πύρινων μετώπων στην βόρεια Καλιφόρνια δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς ένα νέο κύμα καύσωνα πλήττει την περιοχή με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία.

Η κοιλάδα του θανάτου στην έρημο Μοχάβε της νοτιοανατολικής Καλιφόρνιας έφτασε σε θερμοκρασίες τους 54ο C την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αυτό που μένει είναι να αναγνωριστεί και επισήμως η τιμή αυτή, ώστε να θεωρηθεί πλέον ως το δεύτερο υψηλότερο θερμοκρασιακό ρεκόρ, μετά από αυτό που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 1913, στην έρημο Φέρνες Κρικ, όταν είχε καταγραφεί θερμοκρασία 57ο C. Αυτή θεωρείται και η υψηλότερη που έχει μετρηθεί ποτέ στη Γη!

Περίπου 480 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ερήμου, η μεγαλύτερη πυρκαγιά της χρονιάς στην Καλιφόρνια μαινόταν κατά μήκος των συνόρων με τη Νεβάδα. Η τεράστια πυρκαγιά δημιουργήθηκε όταν συνενώθηκαν δύο άλλες πυρκαγιές οι οποίες προκλήθηκαν από κεραυνούς και κατακαίνε δασικές εκτάσεις βόρεια της λίμνης Ταχόε. Το δυσάρεστο είναι ότι η φωτιά αυτή διπλασιάστηκε σε μέγεθος μέσα σε μία ημέρα και πλέον μαίνεται εντελώς ανεξέλεγκτη σε μια τεράστια έκταση 222 τετραγωνικών χιλιομέτρων!

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι επικίνδυνες συνθήκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες που σχετίζονται με την υψηλή θερμότητα, ενώ ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Καλιφόρνιας εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανή μείωση της ισχύος του συστήματος καλώντας σε οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος ώστε να αποφευχθούν διακοπές ηλεκτροδότησης.

Η προειδοποίηση ήρθε όχι μόνο ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και μια άλλης πυρκαγιάς στο νότιο Όρεγκον που απειλούσε γραμμές μεταφοράς που μεταφέρουν εισαγόμενη ενέργεια στην Καλιφόρνια.

Στους 49 βαθμούς η Νότια Καλιφόρνια

Το Παλμ Σπρινγκς στη Νότια Καλιφόρνια κατέγραψε ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας 49ο C το Σάββατο. Ήταν η τέταρτη φορά που οι θερμοκρασίες έχουν σπάσει αυτό το φράγμα μέχρι στιγμής φέτος.

Στην αγροτική Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνιας, οι θερμοκρασίες ήταν 43-44ο C , και στο Φρέσνο στους 44ο C, μόλις ένα βαθμό πιο κάτω από το υψηλό όλων των εποχών.

Το Λας Βέγκας αργά το Σάββατο το απόγευμα κατέγραψε ρεκόρ όλων των εποχών με 47ο C, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η NV Energy, ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της Νεβάδας, παρότρυνε επίσης τους πελάτες να εξοικονομήσουν ηλεκτρικό ρεύμα το Σάββατο και την Κυριακή το βράδυ, λόγω του κύματος θερμότητας και των πυρκαγιών που επηρεάζουν τις γραμμές μεταφοράς σε όλη την περιοχή.

Μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στη βόρεια-κεντρική Αριζόνα, και στο Black Canyon City, βόρεια του Φοίνιξ, αλλά και στη νοτιοανατολική Ουάσιγκτον όπου φωτιά εκτείνεται σε μια έκταση 155 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μετακινείται προς το Εθνικό Δάσος Umatilla.

Στο Αϊντάχο, ο Κυβερνήτης Μπραντ Λίτ κήρυξε έκτακτη ανάγκη για πυρκαγιά την Παρασκευή και κινητοποίησε την Εθνική Φρουρά της πολιτείας για να βοηθήσει στην καταπολέμηση πυρκαγιών που ξέσπασαν μετά από κεραυνούς καθώς η περιοχή πλήττεται από ξηρασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green