Προς το «πάγωμα» οδεύει ο κατώτατος μισθός το 2021, ή στην «καλύτερη περίπτωση» σε συμβολική αύξηση στα όρια του πληθωρισμού, ενώ η «ουσιαστική αύξηση του» τοποθετείται στο τέλος του 2022 ή αρχές του 2023, κάτι το οποίο θα αποφασισθεί στην νέα διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, η οποία θα γίνει εντός του επομένου έτους.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έχει ήδη λάβει την σχετική έκθεση του ΚΕΠΕ, που εισηγείται διατήρηση του κατώτατου μισθού στα ίδια επίπεδα – 650 ευρώ – κάτι στο οποίο συμφωνεί και η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Προς αυτή τη κατεύθυνση – όπως ανέφερε ο Ο.Τ. στις 22.05.21 – κινούνται οι απόψεις τόσο των εργοδοτικών οργανώσεων, όσο και των παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση – δια του υπουργικού συμβουλίου – κατόπιν εισηγήσεως του αρμοδίου υπουργού Εργασίας, στο τέλος του μηνός Ιουλίου.

Σύμφωνα τις εκθέσεις των φορέων, ουδείς από τους παράγοντες που συμμετέχουν της διαδικασίας – πλην της ΓΣΕΕ -, δεν πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστική μεταβολή του μισθού. Ενδεικτικές αυτού είναι οι θέσεις των επιστημονικών φορέων και ιδιαίτερα αυτών που εκπροσωπούν τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων το 2021, γεγονός που εισηγείται και το ΚΕΠΕ προς τον υπουργό Εργασίας. Το ΙΟΒΕ (ΣΕΒ) τονίζει πως δεν είναι σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατο μισθού και το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως προτεραιότητα έχει η λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Το ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ αναφέρεται στις ισχυρές αναταράξεις που ήδη αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα και που θα συνεχίσουν να υφίσταται το επόμενο διάστημα. Ενώ αντίθετο σε αυξήσεις μισθών είναι και το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ. Το Εθνικό Ινστιτούτου Εργασίας (ΕΙΕΑΔ) διατυπώνει δύο σενάρια: προβλέπει «πάγωμα» του κατώτατου μισθού ή χαμηλή αύξηση της τάξεως του 1,5%.

Αντιθέτως, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ υποστηρίζει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ εντός του 2021. Πρόκειται για το ύψος στο οποίο ήταν ο κατώτατος μισθός πριν την μείωση του 2012.

Οι κυβερνητικές θέσεις

«Κρατείστε μικρό καλάθι», αναφέρουν χαρακτηριστικά προς τον Ο.Τ. παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές βελτιώσεις» καθώς «οι επιλογές είναι περιορισμένες λόγω της κρίσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος σημειώνει ότι «προέχει η ανάκαμψη της οικονομίας και η επάνοδος του αναπτυξιακού κύκλου». Μάλιστα, προσδιόριζε τα χρονικά περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης των επιπέδων του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023. «Για το τρέχον έτος και το επόμενο (2022) θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση», τονίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.