Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να ξεκινήσει τη φάση έρευνας προς την κατεύθυνση δημιουργίας του ψηφιακού ευρώ. Μετά την απόφαση, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ  Ντόναχιου που συμμετείχε στη συνεδρίαση, συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για το έργο.

«Έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που δημοσιεύσαμε την έκθεσή μας για ένα ψηφιακό ευρώ. Εκείνη την εποχή, πραγματοποιήσαμε περαιτέρω ανάλυση, ζητήσαμε συμβολή από πολίτες και επαγγελματίες και πραγματοποιήσαμε ορισμένα πειράματα, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όλα αυτά μας οδήγησαν να αποφασίσουμε να ανεβάσουμε ταχύτητα και να ξεκινήσουμε το ψηφιακό πρόγραμμα ευρώ », υποστήριξε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Η δουλειά μας στοχεύει να διασφαλίσει ότι στην ψηφιακή εποχή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ασφαλέστερη μορφή χρήματος, τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας».

Η φάση της έρευνας θα διαρκέσει 24 μήνες και στοχεύει στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων σχετικά με το σχεδιασμό και τη διανομή. Ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων και στην αποφυγή ανεπιθύμητων επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, αναφέρεται ρητώς ότι η περίοδος αυτή, δεν προδικάζει και τη μελλοντική απόφαση σχετικά με την έκδοση ή όχι του ψηφιακού ευρώ, η οποία θα ληφθεί μόνο αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, ένα ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώνει τα μετρητά και δεν θα τα αντικαθιστά.

«Θα συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα τους ενημερώνουμε τακτικά για τα ευρήματά μας. Θα συμμετάσχουν επίσης πολίτες, έμποροι και η βιομηχανία πληρωμών », λέει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta, πρόεδρος της ομάδας για το ψηφιακό ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής φάσης, το έργο θα επικεντρωθεί σε έναν πιθανό λειτουργικό σχεδιασμό που βασίζεται στις ανάγκες των χρηστών.

Το έργο θα ρίξει επίσης φως στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που ενδέχεται να χρειαστούν και οι οποίες θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από ευρωπαίους συννομοθέτες. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθ ‘όλη τη φάση έρευνας του έργου. Θα εντατικοποιηθεί επίσης η τεχνική εργασία για το ψηφιακό ευρώ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, η φάση της έρευνας θα αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο ενός ψηφιακού ευρώ στην αγορά, προσδιορίζοντας τις επιλογές σχεδιασμού για την εξασφάλιση της ιδιωτικής ζωής και την αποφυγή κινδύνων για τους πολίτες της ζώνης του ευρώ, τους μεσάζοντες και τη συνολική οικονομία. Θα καθορίσει επίσης ένα επιχειρηματικό μοντέλο για εποπτευόμενους διαμεσολαβητές στο ψηφιακό οικοσύστημα ευρώ. Μια συμβουλευτική ομάδα αγοράς θα λάβει υπόψη τις απόψεις των πιθανών χρηστών και των διανομέων για ένα ψηφιακό ευρώ κατά τη φάση της έρευνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή