Μόλις το 0,07% των τουριστών που ήρθαν τη χώρα μας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ήταν θετικά στον κορονοϊό κρούσματα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο  πλαίσιο της ημερίδας: «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η μηδαμινή θετικότητα στις πύλες εισόδου, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα δε σχετίζεται με τον τουρισμό. Και ακριβώς γι’ αυτό έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Αναλυτικότερα κατά το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου στις πύλες εισόδου της χώρας μας, πραγματοποιήθηκαν 105.609 δειγματοληψίες. Τα θετικά κρούσματα ήταν μόλις 74, δηλαδή, το ποσοστό θετικότητας είναι 0,07%. Πραγματικά απειροελάχιστο.

Βάσει αυτών των 105.609 δειγματοληψιών διαπιστώσαμε ότι η θετικότητα στα χερσαία σύνορα είναι ακόμη πιο χαμηλή από το γενικό δείκτη, πρακτικά αμελητέα, δηλαδή 0,01%. Στα λιμάνια είναι 0,07% και στα αεροδρόμια 0,09%. Όπως ήταν αναμενόμενο, τουρίστες από χώρες όπως, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, με υψηλό αριθμό εμβολιασμών, είχαν και τα λιγότερα κρούσματα. Και η μέση ηλικία αυτών που εντοπίστηκαν θετικοί στις πύλες εισόδου, είναι τα 35,9 έτη, 58% άντρες και 42% γυναίκες, είπε ο κ. Θεοχάρης

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνοντας ότι «έχουμε στη διάθεσή μας 260 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουμε τον ουσιαστικό και μακρόπνοο μετασχηματισμό του Ελληνικού Τουρισμού. Με έναν συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ο οποίος αναλύεται σε δύο κεντρικούς πυλώνες: Την Πράσινη και τη Γαλάζια ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά στον Πράσινο Πυλώνα, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε  επιγραμματικά ότι «έχουμε ήδη σχεδιάσει και προχωρούμε τάχιστα σε μια δέσμη στρατηγικών επενδύσεων οι οποίες αφορούν, κατ’ αρχάς, στο θεσμό των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs). Πολύ μεγάλη έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού, στον Τουρισμό Ευεξίας, οπωσδήποτε στον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, πραγματοποιώντας τις αντίστοιχες, γενναίες επιτρέψτε μου να πω, επενδύσεις».

Για τον Γαλάζιο Πυλώνα σημείωσε ότι «στηρίζουμε έμπρακτα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υποδομών όπως οι τουριστικοί λιμένες ανά τη χώρα και οι μαρίνες. Θέτουμε σε νέες βάσεις τον υποθαλάσσιο τουρισμό, με συναρπαστικά καταδυτικά πάρκα και σχεδιάζουμε από την αρχή το χάρτη με τις προσβάσιμες παραλίες».

Τέλος ειδικά για τις ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ξεκινήσει μια σειρά από συνέργειες με άλλα υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί η ιδανική ένταξη ξενοδοχείων και άλλων μονάδων φιλοξενίας σε οριζόντια προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης μελετώνται οι  επιδοτήσεις των επιχειρήσεων, και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για τη χάραξη νέων πολιτιστικών διαδρομών οι οποίες θα προσελκύσουν τουρίστες σε νέους, ανεξερεύνητους έως τώρα προορισμούς, βαδίζουμε συντονισμένα με το Υπουργείο Πολιτισμού, κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός