Πάνω από 820.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 2,26 δισ. ευρώ οι οποίες βεβαιώθηκαν από το Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Παράλληλα ανοίγει ξανά η πόρτα των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους οφειλέτες που έχασαν τις ρυθμίσεις τους. για να ενταχθούν ξανά στη ρύθμισή τους θα πρέπει να καταβάλουν τη δόση του Αυγούστου ενώ οι δόσεις που χάθηκαν προστίθενται στο τέλος των ρυθμίσεων.

Την τελική ρύθμιση των χρεών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν οφειλές που βεβαιώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα από το Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα σε

–        36 άτοκες δόσεις ή

–        72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες και ληξιπρόθεσμες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς και απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές.

Η ρύθμιση ισχύει για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ (περιλαμβάνει 78% του συνόλου των επιχειρήσεων), εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.

Διευρύνεται η περίμετρος

Με βάση τα όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας διευρύνεται σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 εως τον Ιούλιο του 2021 με τρέχουσες οφειλές φορολογικές και ασφαλιστικές που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας (Μάρτιος 2020 – Ιούλιο 2021).

Οι οφειλές αυτές θα μπορούν να ρυθμιστούν εως και με 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% με την πρώτη δόση να καταβάλλεται Ιανουάριο 2022.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε γνωστό, πως έγινε δεκτή από τους θεσμούς η πρόταση του οικονομικού επιτελείου «για γενναίο σχήμα ρύθμισης για τους κορωνό-πληκτους, το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς από τον κ. Σταϊκούρα».

Κατηγορίες οφειλετών

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

-Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

-Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

-Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Αναβίωση ρύθμισης

Επιπλέον οι ανωτέρω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Το σχέδιο

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Η ρύθμιση αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες και ληξιπρόθεσμες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς και απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές.

2. Τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις με το μέσο επιτόκιο να κινείται στη περιοχή του 2,5%.

3. Η ρύθμιση ισχύει για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020, εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις αρχές του 2020 μέχρι και τα τέλη Μαΐου νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους στην Εφορία που ξεπερνούν τα 8,3 δις. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax