Η συνεχιζόμενη ιδιαιτέρως περιορισμένη συγκομιδή ροδάκινων και νεκταρινιών -από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών- εξαιτίας της εκτεταμένης ζημιάς των ανοιξιάτικων παγετών, και η συνεπακόλουθη επίπτωση στις εξαγωγές τους, αποτέλεσαν από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της διακίνησης ελληνικών καλοκαιρινών φρούτων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit), οι εξαγωγές ροδάκινων νέχρι σήμερα 16 Ιουλίου ανήλθαν σε 16.040 τόνους, μειωμένες κατά 66,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, των βερίκοκων σε 11.970 τόνους, μειωμένες κατά 35,1%, ενώ μονοψήφιο ποσοστό μείωσης των εξαγωγών καταγράφουν τα κεράσια, κατά 7,6% και συνολικά 31.225 εξαχθέντες τόνους.

Στον αντίποδα, η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίζεται με αυξημένους έναντι της περσινής περιόδου, ρυθμούς, κατά 5,9%  και 189.739 τόνους, με κυριότερους προορισμούς την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Πολωνία. Επίσης και τα πεπόνια καταγράφουν αυξημένους όγκους εξαγωγών, κατά 23,4% και 6.447 τόνους έναντι 5.226 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι τιμές των πυρηνόκαρπων έχουν διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με πέρισυ με τον καιρό ιδιαιτέρως άστατο, με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και με βροχές και πλημμύρες, στις χώρες προορισμού, με αποτέλεσμα να μην υποστηρίζει τη ζήτηση και την περαιτέρω άνοδο. Οι χαμηλές τιμές άλλων καλοκαιρινών φρούτων όπως το καρπούζι έχουν συμπαρασύρει τις τιμές και για τα πυρηνόκαρπα παρά την συνολικά μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγή, σχολιάζουν οι εξαγωγείς.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, με το τέλος της σεζόν για τα αιγυπτιακά, με τις τιμές να διαμορφώνται για την ώρα στα ίδια με πέρισυ χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Όπως σχολίσε ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit, Γιώργος Πολυχρονάκης, «είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι η ζήτηση τις επόμενες εβδομάδες, προς το παρόν είναι σχετικά σταθερά. Η Hο.Re.Ca δεν λειτουργεί ακόμα με πλήρη ταχύτητα. Η  έλλειψη μεταφορικών μέσων που είχε παρατηρηθεί βελτιώθηκε, πλην όμως, το μεταφορικό κόστος είναι αυξημένο. Αναζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο λύση στην παρατηρούμενη έλλειψη οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων».

Η ΕΕ επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Όσον αφορά το μέτωπο με τη Ρωσία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τις κυρώσεις που επέβαλε λόγω Ουκρανίας για επιπλέον έξι μήνες έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Αυτή η απόφαση, επισημαίνουν οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών, θα οδηγήσει αναμφίβολα σε ρωσικά αντίποινα με τη μορφή παράτασης του εμπάργκο που επέβαλε ο Πούτιν τον Αύγουστο του 2014, το οποίο έχει ήδη παραταθεί αρκετές φορές. Ως αποτέλεσμα αυτού του εμπορικού αποκλεισμού, η εξαγωγή ορισμένων τροφίμων στη Ρωσία έχει σταματήσει εντελώς.

Ο μηδενισμός της εξαγωγής ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων στη Ρωσία έχει κοστίσει στον τομέα αρκετά εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία επτά χρόνια, επισημαίνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO