H τρέχουσα αποσύνδεση μεταξύ της ηρεμίας της αγοράς και των υποκείμενων κοινωνικών εντάσεων δεν είναι ίσως πουθενά πιο οξεία από ό,τι στη Λατινική Αμερική. Το ερώτημα είναι πόσο περισσότερο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η έντονη δυσαρέσκεια. Προς το παρόν τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής συνεχίζουν να βελτιώνονται και οι αγορές χρέους παραμένουν τρομακτικά αμετάβλητες.
Ωστόσο ο θυμός εμφανίζεται στους δρόμους, ιδιαίτερα αλλά όχι μόνο στην Κολομβία. Και με το ποσοστό των νέων καθημερινών κρουσμάτων COVID-19 στη Λατινική Αμερική να είναι ήδη τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών, τα 650 εκατομμύρια άνθρωποι της περιοχής αντιμετωπίζουν μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Επιπλέον, τα οικονομικά στοιχεία της Λατινικής Αμερικής μέχρι στιγμής φέτος είναι καλά μόνο με την έννοια ότι δεν είναι τόσο απαίσια όσο το 2020, όταν η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 7%. Τον Απρίλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ότι το ΑΕΠ της περιοχής θα αυξηθεί κατά 4,6% το 2021. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις πλησιάζουν το 6%. Ωστόσο, σε κατά κεφαλήν όρους – που είναι τώρα ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση της ανάκαμψης από βαθιές οικονομικές κρίσεις – οι περισσότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής δεν θα επιστρέψουν στα προπανδημικά επίπεδα μέχρι το 2022 ή και πιο μετά.
Είναι αλήθεια ότι οι κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή έχουν μια εκπληκτικά ισχυρή μακροοικονομική αντίδραση στην πανδημία. Αλλά έχουν πολύ μικρότερο περιθώριο από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν χρηματοδοτήσεις. Για να αυξήσουν τις δαπάνες και να αντιμετωπίσουν την ανισότητα σε βιώσιμη βάση, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής πρέπει επίσης να βρουν έναν τρόπο να αυξήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι διαμαρτυρίες στην Κολομβία άρχισαν όχι ως απάντηση στις περικοπές των παροχών, αλλά επειδή η κυβέρνηση προσπάθησε να αυξήσει τους φόρους στη μεσαία τάξη για να παρέχει περισσότερη και καλύτερη ανακούφιση από την πανδημία στους φτωχότερους πολίτες της χώρας. Οι κυβερνήσεις που επιδιώκουν να αναδιανείμουν το εισόδημα πρέπει να αυξήσουν τους φόρους για τους ευημερούμενους πολίτες και όχι προσωρινά να αντιμετωπίσουν προβλήματα με πρόσθετο χρέος. Η περιοχή χρειάζεται μαζική βοήθεια για εμβόλια για να στηριχθεί ξανά στα πόδια της.
Η Αμερική μπορεί επίσης να βοηθήσει ενισχύοντας το εμπόριο. Το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής απέχει ακόμη από τις φρικτές συνθήκες που επικρατούν στη Βενεζουέλα, όπου η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 75% από το 2013. Ωστόσο, δεδομένης της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής καταστροφής εκεί και του φάσματος της πολιτικής αστάθειας αλλού, οι επενδυτές δεν πρέπει να πάρουν ως δεδομένη μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη.
O Kenneth Rogoff είναι καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής στο Harvard University. Διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2001 έως το 2003.
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής