Μια νέα ευκαιρία προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τους συστήματος, θα έχουν οι Ελβτετοί ψηφοφόροι, βάσει μια νέας πρότασης που κατατέθηκε και υποστηρίζει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών σε 66 χρόνια αρχικά και στα 67,5 χρόνια έως το 2050 .

Η γήρανση του πληθυσμού και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια ασκούν πίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα παντού και πολλές χώρες έχουν ήδη αυξήσει τις ηλικίες συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, πρόσφατες ανάλογες προσπάθειες για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση μέσω του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, δεν κατάφεραν να «περάσουν» από τα αντίστοιχα δημοψηφίσματα.

Τώρα οι Νέοι Φιλελεύθεροι, η πτέρυγα νεολαίας του φιλικού προς τις επιχειρήσεις Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), καταβάλει μία ακόμα προσπάθεια.

Κάτω από το σύνθημα «Επανάσταση των Νέων», υπέβαλαν 145.000 υπογραφές στις αρχές της Βέρνης την Παρασκευή για να αναγκάσουν σε δημοψήφισμα σχετικά με την πρόταση να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια έως το 2032, από την ηλικία των 64 ετών για τις γυναίκες και των 65 ετών για τους άνδρες, που ισχύει σήμερα.

Η πρωτοβουλία χρειάζεται επικύρωση από το κοινοβούλιο και στη συνέχεια αναμένεται δημοψήφισμα σε περίπου τρία χρόνια.

Οι επικριτές λένε ότι η μεταρρύθμιση είναι άδικη για τις γυναίκες, των οποίων η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί ταχύτερα, και θα ωφελήσει μόνο τους πλούσιους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή