Μετά από καθυστερήσεις πολλών μηνών η MLS ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής τα αποτελέσματα για το 2019, με τις ζημιές προ φόρων να φτάνουν στα 37,9 εκατ. ευρώ. Στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτής, που συνοδεύει τα αποτέλεσματα γίνεται σαφής αναφορά για «ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας» της εταιρείας (going concern), τονίζοντας ότι οι τρέχουσες υποχρεώσεις της υπερβαίνουν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού κατά το ποσό των ευρώ 8,7 εκατ. περίπου, ενώ υπάρχουν και ιδιαίτερα επιβαρυντικοί αριθμοδείκτες οικονομικής διάρθρωσης, απόδοσης και αποδοτικότητας.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στη έκθεση,  υφίστανται μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές υποχρεώσεις συνολικού ποσού ευρώ 8,1 εκατ. περίπου, καταπτώσεις τραπεζικών εγγυήσεων, αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές, μειωμένη παρουσία των προϊόντων της εταιρείας σε σημαντικά δίκτυα πωλήσεων, μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη και έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο των οικονομικών καταστάσεων, καθώς και η μη σύνταξη επικαιροποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου.

Οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 2019

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση της MLS, όσον αφορά τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας στις 31-12-2018, με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για την εταιρία τον Οκτώβριο του 2020 (όταν και έγινε ο έλεγχος της Deloitte) η Deloitte πρότεινε και η εταιρία αποδέχθηκε να μεταβάλει τη λογιστική της πολιτική σχετικά με τη μέθοδο αναγνώρισης και απόσβεσης των άυλων περιουσιακών της στοιχείων, ώστε να εφαρμόσει τη μέθοδο των συνθετικών στοιχείων.

Έτσι λοιπόν τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας στις 31-12-2018 αποτιμήθηκαν με βάση τα νέα δεδομένα σε 17,2 εκ. ευρώ.

Αντίστοιχα για τις 31-12-2019 η εταιρία ανέθεσε εκ νέου στην Deloitte την αποτίμηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων με βάση τα τωρινά δεδομένα πωλήσεων και η τελευταία τα αποτίμησε σε 2,3 εκ. ευρώ (λόγω μεγάλης πτώσης των πωλήσεων). Προκύπτουν λοιπόν για το 2019 μεγάλου ύψους λογιστικές ζημιές, EBITDA -11,9 εκ. ευρώ και ζημίες μετά φόρων -31,2 εκ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών για το 2019 ανήλθε σε 14,7 εκ. ευρώ. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 που ανακοινώνονται σήμερα αντανακλούν την βούληση της εταιρίας να επικεντρωθεί στο μέλλον και στη νέα της πορεία.

Η έκθεση Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή

Προς τους Μετόχους της εταιρείας «MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.»

Έκθεση Ελέγχου επί των Οικονομικών Καταστάσεων

Γνώμη χωρίς Επιφύλαξη – Με Ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας

Έχουμε ελέγξει τις συνημμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας «MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ» (η εταιρεία), οι οποίες αποτελούνται από την κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης της 31ης Δεκεμβρίου 2019, τις καταστάσεις συνολικού εισοδήματος, μεταβολών ιδίων κεφαλαίων και ταμειακών ροών της χρήσεως που έληξε την ημερομηνία αυτή, καθώς και περίληψη σημαντικών λογιστικών αρχών και μεθόδων και λοιπές επεξηγηματικές πληροφορίες.

Κατά τη γνώμη μας, οι συνημμένες οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση της εταιρείας «MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ» κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019, τη χρηματοοικονομική της επίδοση και τις ταμειακές της ροές για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βάση Γνώμης

Διενεργήσαμε τον έλεγχό μας σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου (ΔΠΕ) όπως αυτά έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία. Οι ευθύνες μας, σύμφωνα με τα πρότυπα αυτά περιγράφονται περαιτέρω στην ενότητα της έκθεσής μας “Ευθύνες ελεγκτή για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων”.

Είμαστε ανεξάρτητοι από την Εταιρεία, καθ’ όλη τη διάρκεια του διορισμού μας, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας για Επαγγελματίες Ελεγκτές του Συμβουλίου Διεθνών Προτύπων Δεοντολογίας Ελεγκτών, όπως αυτός έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία και τις απαιτήσεις δεοντολογίας που σχετίζονται με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων στην Ελλάδα και έχουμε εκπληρώσει τις δεοντολογικές μας υποχρεώσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και του προαναφερόμενου Κώδικα Δεοντολογίας. Πιστεύουμε ότι τα ελεγκτικά
τεκμήρια που έχουμε αποκτήσει είναι επαρκή και κατάλληλα να παρέχουν βάση για τη γνώμη μας.

Ουσιώδης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας

Εφιστούμε την προσοχή σας στη Σημείωση 5.2 επί των οικονομικών καταστάσεων, η οποία περιγράφει ότι «το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της εταιρείας κατά την 31 Δεκεμβρίου 2019 έχει καταστεί αρνητικό και ως εκ τούτου συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 119 του νόμου 4548/2018, βάσει του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα τη λήψη των κατάλληλων μέτρων». Επιπλέον η υπό έλεγχο χρήση παρουσίασε ζημίες προ φόρων ύψους € 37.920.614.

Οι τρέχουσες υποχρεώσεις της υπερβαίνουν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού κατά το ποσό των ευρώ 8,7 εκατ. περίπου, ενώ υπάρχουν και ιδιαίτερα επιβαρυντικοί αριθμοδείκτες οικονομικής διάρθρωσης, απόδοσης και αποδοτικότητας.

Σημειώνεται επίσης ότι εντός των ετών 2020 και 2021 έχουν συντρέξει για την εταιρεία Πιστωτικά Γεγονότα Καταγγελίας όπως η μη καταβολή εμπροθέσμως, προσηκόντως και ολοσχερώς προς τους Ομολογιούχους του Ομολόγου MLS01, ονομαστικής αξίας ποσού € 4 εκατ. καθώς και η μη καταβολή των δεδουλευμένων κουπονιών των Ομολόγων. Η εταιρεία δεν έχει έρθει σε οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ομολογιούχους για παράταση της ημερομηνίας αποπληρωμής της ονομαστικής αξίας των εταιρικών ομολόγων και των δεδουλευμένων κουπονιών ενώ οι
όποιες προσπάθειες για τη σύγκλιση συνέλευσης των Ομολογιούχων για κάτι τέτοιο δεν έχουν ευδοκιμήσει μέχρι σήμερα.

Επιπρόσθετα υφίστανται μέχρι και την υπογραφή της παρούσας Έκθεσης Ελέγχου, μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές υποχρεώσεις συνολικού ποσού ευρώ 8,1 εκατ. περίπου, καταπτώσεις τραπεζικών εγγυήσεων, αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές, μειωμένη παρουσία των προϊόντων της εταιρείας σε σημαντικά δίκτυα πωλήσεων, μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη και έγκριση
από το Διοικητικό Συμβούλιο των οικονομικών καταστάσεων, καθώς και η μη σύνταξη επικαιροποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου. Ωστόσο στην Σημείωση 5.2 επί των οικονομικών
καταστάσεων, αναφέρονται τα μέτρα τα οποία σχεδιάζει να λάβει η διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας.

Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα της καταλληλόλητας της αρχής της συνέχισης δραστηριότητας, γνωστοποιεί στις οικονομικές καταστάσεις ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με Στρατηγικό Επενδυτή. Προς επίρρωση του παραπάνω η Εταιρεία παραθέτει επιστολή στήριξης που έλαβε από τον Στρατηγικό Επενδυτή. Στην εν λόγω επιστολή περιγράφονται αναλυτικά οι ενέργειες του Στρατηγικού Επενδυτή που αφορούν τόσο την αναδιάρθρωση του χρέους όσο και σε νέο επιχειρηματικό σχέδιο της MLS.

Όπως αναφέρεται στη Σημείωση 5.2 επί των οικονομικών καταστάσεων η όποια συμφωνία προϋποθέτει ρυθμίσεις των χρεών από πλευράς του Επενδυτή και συμμετοχή αποκλειστικά με
Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με την οποία θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας. Τα γεγονότα αυτά και οι συνθήκες αυτές, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Η γνώμη μας δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις