Για πρώτη φορά διοργανώθηκε φέτος στη χώρα μας ο διαγωνισμός της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας, από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), με τη συμμετοχή 1.105 μαθητών από 135 λύκεια και την πρώτη συμμετοχή σχολείου της ομογένειας σε ελληνικό μαθητικό διαγωνισμό.

Στον τελικό γύρο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουλίου στα Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο, αναδείχθηκαν οι κορυφαίοι πέντε μαθητές, που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο διεθνές σκέλος του διαγωνισμού στις 16-18 Σεπτεμβρίου στην Τσεχία.

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν «σε γενικές οικονομικές γνώσεις με βάση τα πρότυπα που υπάρχουν και στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα, ένας θεσμός που ξεκίνησε στην Τσεχία το 2006», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλόνα Τατάροβα από το ΚΕΦίΜ.

«Ο διαγωνισμός είχε τρεις κύκλους: στον πρώτο, το σχολικό γύρο, οι θεματικές ήταν μεθοδολογία των οικονομικών, βασικές έννοιες και ιστορία της οικονομικής σκέψης, μικρο- και μακροοικονομικά, το ΑΕΠ, η οικονομική ανάπτυξη, η νομισματική πολιτική και άλλα», περιγράφει η κ. Τατάροβα. Υπάρχει επίσης αναφορά στα διεθνή οικονομικά, ειδήσεις για την οικονομική πολιτική, πχ στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρηματοπιστωτικά οικονομικά (επενδύσεις, επιτόκια, πληθωρισμός κ.α).

Ο επόμενος γύρος είναι ο περιφερειακός: οι θεματικές είναι ίδιες, αλλά οι ερωτήσεις γίνονται πιο συγκεκριμένες. Στον τελικό, όπου προκρίθηκαν 75 μαθητές, οι φάσεις είναι δύο, πρώτα γραπτή και μετά οι δέκα με την υψηλότερη βαθμολογία προχωρούν στην προφορική εξέταση. Εκεί διαλέγουν τυχαία μια ερώτηση, που πρέπει να αναλύσουν στην εξεταστική επιτροπή. Η τελική κατάταξη προέρχεται από το βαθμό των γραπτών και των προφορικών εξετάσεων, επισημαίνει η κ. Τατάροβα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που κατέλαβαν τις 10 πρώτες θέσεις του διαγωνισμού είναι:

1η Θέση: Χρήστος Μανεσιώτης, Εκπαιδευτήρια Δούκα

2η Θέση: Γιάννης Διακαντώνης, Σχολή Μωραΐτη

3η Θέση: Παύλος Βλατάκης, 6ο ΓΕΛ Γλυφάδας

4η Θέση: Κριστιάν Σέλαρ, 8ο ΓΕΛ Αθηνών

5η Θέση: Κωνσταντένια Καλύβα, ΓΕΛ Ξυλοκάστρου

Αναπληρωματικοί:

6η Θέση: Αλκιβιάδης Ιωάννης Τουτζιαρίδης, Κολλέγιο Αθηνών

7η Θέση: Εκερέμ Χένα, 2ο ΓΕΛ Τρίπολης

8η Θέση: Δημήτριος Μάριος Καλύβας, 5ο ΓΕΛ Κατερίνης

9η Θέση: Δημήτριος Βασιλικιώτης, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής

10η Θέση: Βίκτωρας Κυρτσούδης, 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης “Μανόλης Ανδρόνικος”

Στην τελετή βράβευσης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα με το διαγωνιστικό σκέλος πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την Οικονομική Εκπαίδευση στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού και εκπαιδευτικού κόσμου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΕΦίΜ «τόσο στην ημερίδα, όσο και στον τελικό της Οικονομικής Ολυμπιάδας αναδείχθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη βελτίωσης του οικονομικού αλφαβητισμού στη χώρα μας και της οικονομικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα