
Οι επιδόσεις των υποψηφίων των Πανελληνίων, σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος, δείχνουν πως θα έχουμε άνοδο των βάσεων σε δημοφιλείς σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ πιθανές αυξομειώσεις θα καταγραφούν μόνο στα τμήματα και τις σχολές που κινούνται σε μεσαία και χαμηλά επίπεδα στο 1ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών, καθώς και Οικονομίας και Πληροφορικής.
Παράλληλα, χιλιάδες υποψήφιοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από το σύνολο των 90.851 υποψηφίων που διεκδικούν 77.415 θέσεις, υπολογίζεται ότι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ, λόγω πολύ χαμηλών επιδόσεων, 9.400 άτομα.
Και παρότι ο συγκεκριμένος αριθμός αποτυπώνει θεωρητικά την εφαρμογή της ΕΒΕ, στην πράξη, ο τελικός αριθμός των υποψηφίων που θα μείνουν εκτός μπορεί να φτάσει τους 20.000 – 25.000.
Και αυτό, επειδή η ΕΒΕ λειτουργεί ως «κόφτης» εισακτέων, με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί το σύνολο των θέσεων.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς-αναλυτές, από τη δημοσιοποίηση της κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 8,94, ως μέσος όρος επίδοσης των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 8.526, δηλαδή το 37,8% του συνόλου του συγκεκριμένου πεδίου.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 9,58 και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 4.200, δηλαδή το 28,63% του συνόλου.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 9,70 και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 3.705, δηλαδή το 29% του συνόλου.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 8,27 και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 8.000 μόρια είναι 9.043, δηλαδή το 37,1% του συνόλου του εν λόγω πεδίου.
1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Άνοδος στις δημοφιλείς σχολές και τμήματα αναμένεται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, καθώς είναι αυξημένος ο αριθμός των αριστούχων και φέτος.
Νομικές και Ψυχολογίες θα ανεβάσουν τη βάση εισαγωγής τους σε σχέση με πέρσι, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για όλα τα τμήματα που μέχρι πέρσι κινούνταν στα 16.000 μόρια.
Κάτω από αυτό το όριο αναμένεται να υπάρξουν αυξομειώσεις, όχι θεαματικές, ενώ δεδομένη είναι η άνοδος των βάσεων σε τμήματα που μέχρι πέρσι κινούνταν στα 7.000 με 8.000 μόρια.
Παρά τη δεδομένη άνοδο της βάσης τους, λόγω του νέου ορίου που θέτει από φέτος η ΕΒΕ, πολλές σχολές θα ανοίξουν με «κενά» στο συνολικό αριθμό εισακτέων, καθώς δεν θα πετύχουν όλοι όσοι τις διεκδικούν την επίδοση που ορίζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Άνοδος αναμένεται σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς-αναλυτές στο σύνολο των σχολών τού συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.
Οι αριστούχοι έχουν αυξηθεί, ενώ αντίστοιχα η εφαρμογή της ΕΒΕ θα οδηγήσει προς τα πάνω, ακόμα και κατά 5.000 με 6.000 μόρια, τη βάση εισαγωγής σε πολλές σχολές και τμήματα που πέρσι κινούνταν γύρω στα 3.000 μόρια.
Πολυτεχνικές σχολές και Φυσικομαθηματικές αναμένεται να δουν άνοδο, όχι μόνο στα κεντρικά Ιδρύματα, αλλά και στα περιφερειακά.
3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστημών Υγείας
Οι Ιατρικές, που πέρσι υπέστησαν σημαντικές απώλειες, φέτος αναμένεται να έχουν άνοδο. Αντίστοιχα και οι υπόλοιπες υψηλόβαθμες σχολές, όπως Βιολογία, Φαρμακευτική, αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο.
Και σε αυτή την περίπτωση, η άνοδος των βάσεων υπολογίζεται – σύμφωνα με τους εκτιμητές – ότι θα είναι καθολική σε όλες τις σχολές.
Ο ανταγωνισμός για μία θέση σε δημοφιλείς επιλογές, όπως οι Ιατρικές και τα Παραϊατρικά, θα είναι υψηλός, ενώ με χαμηλό αριθμό πρωτοετών θα ξεκινήσουν το νέο ακαδημαϊκό έτος κάποιες από τις γεωπονικές σχολές, που πέρσι κατέγραψαν πολύ χαμηλές επιδόσεις στις βάσεις εισαγωγής.
4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής
Άνοδος στις δημοφιλείς σχολές και σε όσες κινήθηκαν πέρσι από 16.000 μόρια και άνω αναμένεται στις οικονομικές σχολές κυρίως.
Αυξομειώσεις εκτιμάται ότι θα καταγραφούν σε όσες κινούνται σε μεσαίες βαθμολογίες.
Και εδώ, οι χαμηλόβαθμες σχολές, κυρίως αυτές που έχουν αντικείμενο τη Στατιστική, τα Μαθηματικά, τη Λογιστική και τη Διοίκηση και οι οποίες μέχρι πέρσι κινούνταν μεταξύ 4.000 και 6.000 μορίων, φέτος θα δουν άνοδο ακόμα και 4.000 μορίων, χωρίς όμως να καλυφθεί το σύνολο των εισακτέων τους.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές