«Σκοτώνουν τον κόσμο» τόλμησε να ισχυριστεί, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στον τρόπο που το Facebook και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν τη συνεχιζόμενη ροή ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας για τα εμβόλια του κορωνοϊού. Και η ανοιχτή κατηγορία του άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου…

Το ζήτημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων στον ανοιχτό χώρο των social media ήταν ένα «καυτό» θέμα συζήτησης από την έναρξη της πανδημίας. Όμως, με την πανδημία όχι μόνο να αναζωπυρώνεται εσχάτως, αλλά να μετατρέπεται σαφώς σε μια πανδημία των ανεμβολίαστων η διαμάχη επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά και με τον ίδιο τον κ. Μπάιντεν να δίνει το σύνθημα με την επίθεση που εξαπέλυσε.

«Δεν επηρεαζόμαστε από κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από γεγονότα» περιορίστηκε να απαντήσει η εκπρόσωπος του Facebook, τονίζοντας μάλιστα πως πάνω από δύο δισ. άνθρωποι έχουν διαβάσει μέσα από την πλατφόρμα επίσημο, εγκεκριμένο πληροφοριακό υλικό για την πανδημία, τον κορωνοϊό και τα εμβόλια.

Μάλιστα, ειδικά για τις ΗΠΑ, το FB ισχυρίζεται πως πάνω από 3,3 εκατ. Αμερικανοί χρησιμοποίησαν το εργαλείο αναζήτησης εμβολιαστικών κέντρων της πλατφόρμας για να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να μάθουν που μπορούν να εμβολιαστούν.
Από την άλλη, η πλατφόρμα δεν απάντησε στο επίμαχο ερώτημα του τι κάνει για την αντιμετώπιση των φόρουμ και των αναρτήσεων με «τρελές» θεωρίες συνωμοσίας που αποτρέπουν τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Σημειωτέον, πως μόνο το FB αποφάσισε να απαντήσει στην επίθεση του κ. Μπάιντεν. Έτερες πλατφόρμες όπως το Twitter και το YouTube απέφυγαν εντέχνως να σχολιάσουν το όλο θέμα. Αν και γεγονός είναι πως το Facebook είναι αυτό που κυρίως στοχοποιείται τόσο από ειδικούς όσο και από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ενδεικτικά, προβάλλεται η έρευνα που διεξήχθη από τη βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Center for Countering Digital Hate, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως περίπου 12 άτομα (όλα κι όλα!) ευθύνονται για περίπου το 65% των πληροφοριών κατά των εμβολιασμών που κυκλοφορούν στις πλατφόρμες των social media. Ένα συμπέρασμα που το FB αμφισβήτησε.

Σημειωτέον πως στο Λευκό Οίκο επικρατεί έντονος προβληματισμός για την αιφνίδια έξαρση των κρουσμάτων, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Είναι χαρακτηριστικό πως, μόνο μέσα σε μια εβδομάδα, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 70% και οι θάνατοι κατά 26%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης