Οι απώλειες του δυστοπικού 2020, αν και μικρές, μόλις 5%-6%, είναι παρελθόν για τον όμιλο Avramar.

Ήδη από την αρχή του 2021 ο μεγαλύτερος –και νεότερος- παίκτης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, που σχηματίστηκε μετά την συγχώνευση των Νηρέα, Σελόντα, Andromeda και Περσέα, «τρέχει» με αύξηση όγκου πωλήσεων στο 9%-10%, ενώ είναι πολύ πιθανό να καταγράψει εφέτος την πρώτη του κερδοφόρα χρήση. Το 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου κινήθηκε σε περίπου 390 εκατ.  ευρώ, με οριακά θετικό EBΙTDA.

«Το 2021 η αγορά δείχνει σημαντικά σημεία ανάκαμψης λόγω της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο η αβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί στον κλάδο. Ως εταιρεία παρατηρούμε μια σταθερή αύξηση στον όγκο των πωλήσεων μας», ανέφερε ο κ. Alex Myers διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Avramar έχει έδρα στη Βαλένθια της Ισπανίας και ιδιοκτήτες του είναι δύο ξένα funds, το αμερικανικό AMERRA Capital και το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι Mubadala Investment.

Εκσυγχρονισμός των μονάδων και ψηφιακός μετασχηματισμός

Σε επενδυτικό επίπεδο, οι καθυστερήσεις στην οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην χώρα μας, οδήγησαν σε αναπροσαρμογή του επενδυτικού πλάνου ύψους 20-25 εκατ. ευρώ, με μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που έχουν προβλεφθεί να κατευθύνεται στη παρούσα φάση στον εκσυγχρονισμό των μονάδων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.

Στόχος οι μεγάλες φάρμες

Όσον αφορά τις φάρμες που διαθέτει η εταιρεία στην Ελλάδα, η διοίκηση της Avramar αναμένει να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των ΠΟΑΥ προκειμένου να προχωρήσει στο πλάνο «εξορθολογισμού» τους, ήτοι στην ενοποίηση και μεγέθυνσή τους.

Η μεγαλύτερη μονάδα της Avramar βρίσκεται στην περιοχή του Αστακού, όπου είχαν παρουσία και οι τρεις εταιρείες τις οποίες εμπεριέχει το σημερινό ενιαίο σχήμα (Νηρεύς, Σελόντα, Andromeda) ενώ επί ισπανικού εδάφους, η παρουσία είναι πιο περιορισμένη σε περίπου έξι, μεγάλες, ωστόσο, μονάδες.

Συνολικά η εταιρεία διαθέτει 10 ιχθυογεννητικούς σταθμούς και 3 εργοστάσια τροφών παράλληλα με 70 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε Ελλάδα και Ισπανία. Οι 60 βρίσκονται στη χώρα μας.

Η προστιθέμενη αξία των φιλέτων

Στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας είναι και η ενίσχυση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου με νέα είδη ψαριών, αλλά και κωδικούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, εξυπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών για ποιοτικό και «εύκολο» στη προετοιμασία υγιεινό φαγητό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ψαριών όπως το φαγκρί και ο κρανιός, ενώ επενδύει σημαντικά στη προώθηση των φιλεταρισμένων κωδικών.

80% εξαγωγές

Οι κυριότερες αγορές εξωτερικού για την Avramar που εξάγει το 80% της παραγωγής της, είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, Γερμανία και η Ελβετία. Επίσης η εταιρεία εξάγει λαυράκι στην Αμερική, αγορά που παρουσιάζει ιδιαίτερη προοπτική.

Εξέλιξη ενοποίησης των εταιρειών

Αυτή τη στιγμή Avramar αποτελεί τον κυρίαρχο παίκτη στην ελληνική αγορά, με μερίδιο αγοράς άνω του 50%, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο το μερίδιό της ξεπερνά το 16%.

Από τον Ιούλιο ο όμιλος προχωρά σε ενιαία τιμολόγηση προς τους πελάτες του και πλέον δραστηριοποιείται με κοινή ετικέτα σε όλες τις αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις