Για περιορισμό του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μιλούν προμηθευτές μετά τις προτάσεις που τους παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ την περασμένη Παρασκευή και με αφορμή τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τις εταιρίες προμήθειας (ΔΕΗ, μεγάλους και μικρούς ιδιώτες παρόχους).

Την παρέμβαση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο διεθνές ενεργειακό συνέδριο της Κρήτης επικαλούμενος την ανάγκη διαφάνειας στην αγορά και προστασίας των καταναλωτών.

Όπως αναφέρουν πηγές του Ο.Τ., ο κ. Δαγούμας στη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης με στελέχη των προμηθευτών παρουσίασε τέσσερις προτάσεις, οι οποίες σύμφωνα με το σκεπτικό της Αρχής φέρνουν τα αποτελέσματα της διαφάνειας και της καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας:

1.       Κατάργηση του «παγίου» στους λογαριασμούς

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι δύσκολο να κατανοήσουν τη διαφορά της τιμής της κιλοβατώρας σε σχέση με τη χρέωση του παγίου. Οι προσφορές που κάνουν εταιρίες χαμηλώνοντας την τιμή του παγίου και ανεβάζοντας το κόστος της κιλοβατώρας, ή το αντίστροφο προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ εισηγείται να καταργηθεί το πάγιο.

2.       Πλαφόν στη ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος

Η Αρχή προτείνει στις εταιρίες προμήθειας να παρέχουν στους καταναλωτές τις εναλλακτικές του σταθερού και του κυμαινόμενου τιμολογίου ρεύματος.

Στα προγράμματα με κυμαινόμενο τιμολόγιο, εισηγείται να τεθεί ανώτατο όριο 30% στην αύξηση και τη μείωση της ρήτρας ΟΤΣ που ενεργοποιούν οι εταιρίες όταν επιβαρύνονται με το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.

3.       Κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης

Το επιχείρημα αυτής της πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να κάνει με την ανάγκη αύξησης της κινητικότητας των πελατών μεταξύ των εταιριών.

4.       Τριμηνιαίος έλεγχος για τις προσφορές

Η ΡΑΕ εισηγείται τους ελέγχους στις εταιρίες προμήθειας προκειμένου να ερευνά αν οι προσφορές που γίνονται για δωρεάν ρεύμα ή πάγιο τους πρώτους δύο, τρεις μήνες κ.ο.κ. περιλαμβάνουν τιμές κάτω του κόστους και συνιστούν επιθετική πρακτική σε βάρος του ανταγωνισμού.

Αντιδράσεις των προμηθευτών

Όπως αναφέρουν στον Ο.Τ. στελέχη προμηθευτών, οι προαναφερόμενες προτάσεις ουσιαστικά «τυποποιούν τους λογαριασμούς ρεύματος, δημιουργούν λογαριασμούς καρμπόν…». Υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό «κλείνει η αγορά και ο ανταγωνισμός, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ασφυκτικές οικονομικά συνθήκες ιδίως για τις μικρές εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ιδίως στο θέμα του πλαφόν στη ρήτρα ΟΤΣ ότι «από τη στιγμή που στην χονδρεμπορική αγορά δεν υπάρχουν εργαλεία αντιστάθμισης του κόστους το οποίο επιβαρύνονται οι προμηθευτές με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, το πλαφόν αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τη βιωσιμότητα των εταιριών».

Εξαφανισμένη η ΡΑΕ

Ο Ο.Τ. επιδίωξε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο και το γραφείο Τύπου της ΡΑΕ προκειμένου να καταγράψει τις θέσεις του Ρυθμιστή για την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής με τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο μέχρι χθες Κυριακή 18 Ιουλίου ούτε ο πρόεδρος της Αρχής ούτε το γραφείο Τύπου, και παρά  και την αποστολή γραπτού αιτήματος του Ο.Τ., ανταποκρίθηκαν. Δεν ειδοποίησαν καν στο αν θα δοθούν ή όχι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε προς τη ΡΑΕ για το θέμα των λογαριασμών ρεύματος και της τηλεδιάσκεψης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στο «κόκκινο» το σύστημα και οι τιμές ηλεκτρισμού
Ενέργεια |

Στο «κόκκινο» το σύστημα και οι τιμές ηλεκτρισμού

Ο καύσωνας στέλνει πάνω από τα 10.000 MW τις σημερινές προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ για το φορτίο αιχμής. Στο φουλ η ηλεκτροπαραγωγή από 16 θερμικές μονάδες. Εκτόξευση έως και τα 160 ευρώ η τιμή χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Πλεονασματικός κατά 165,41 εκατ. ευρώ ο Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Ενέργεια |

ΕΛΑΠΕ: Πλεονασματικός κατά 165,41 εκατ. ευρώ

Τον Απρίλιο συνδέθηκαν 89,32 νέα MW, εκ των οποίων 84,05 με ΣΕΔΠ. Έτσι, στο διασυνδεδεμένο σύστημα οι ενεργές συμβάσεις ανήλθαν σε 14.621, με εγκατεστημένη ισχύ 7,45 GW, παραγωγής 1,23 TWh, καθαρής αξίας 149 εκατ. ευρώ (χρέωση ΕΛΑΠΕ) και μεσοσταθμικής τιμής 121,2 ευρώ ανά MWh.