Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι μετέφερε από το Γκουαντάναμο,τη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ, τον πρώτο κρατούμενο επί θητείας Μπάιντεν . Πρόκειται για τον 56χρόνο  Μαροκινό Αμπντούλ Λατίφ Νασίρ, ο οποίος ήταν φυλακισμένος από το 2002 και ο οποίος μεταφέρθηκε στην πατρίδα του, στο Μαρόκο.

Το Γκουαντάναμο είναι φυλακή που δημιουργήθηκε για τους ξένους υπόπτους  που συλλαμβάναν οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον. Συμβολίζει τις υπερβολές των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» λόγω των σκληρών ανακριτικών μεθόδων που, σύμφωνα με επικριτές, ισοδυναμούν με βασανιστήρια.

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε  τον αριθμό των κρατουμένων, αλλά η προσπάθειά του να κλείσει τη φυλακή παρεμποδίστηκε κυρίως από τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στο Κογκρέσο. Στη συνέχεια ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κράτησε ανοικτή τη φυλακή σε όλη τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της παραμονής του στον Λευκό Οίκο, ενώ  ο Δημοκρατικός Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να την κλείσει.

«Η κυβέρνηση (Μπάιντεν) έχει δεσμευτεί να ακολoυθήσει μια στοχευμένη διαδικασία που επικεντρώνεται στη μείωση -με υπευθυνότητα- των κρατουμένων που παραμένουν στο Γουαντάναμο και παράλληλα στη διασφάλιση της ασφάλειας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Η σύσταση για αποφυλάκισή του Αμπντούλ Λατίφ Νασίρ είχε γίνει το 2016.Ο εισαγγελέας του Μαρόκο δήλωσε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για φερόμενη εμπλοκή του σε τρομοκατικές ενέργειες, ενώ σύμφωνα με αστυνομική πηγή ο Νασίρ κρατείται στην Καζαμπλάνκα
Τουλάχιστον 12 Μαροκινοί κρατούνταν στο Γκουαντάναμο και όσοι έχουν επαναπατριστεί αποτελούν αντικείμενο ερευνών και δίκης. Ένας από αυτούς, ο Ιμπραχίμ Μπεντσεκρούν, μετά τον επαναπατρισμό του, το 2005,  φυλακίστηκε για έξι χρόνια και πέθανε το 2014 στη Συρία, όπου ταξίδευε προκειμένου να ενταχθεί σε μια οργάνωση μαχητών.

Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που έχουν μείνει στη Γκουντάναμο κρατούνται για σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν περάσει από δίκη. Ο πληθυσμός της φυλακής, που άνοιξε υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους, έφθασε τους περίπου 800 κρατούμενους προτού αρχίσει να συρρικνώνεται. Σήμερα μετά τον επαναπατρισμό του Νασίρ έχουν μείνει 39 κρατούμενοι.

Η νομοθεσία δεν επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μεταφέρει τους κρατούμενους σε φυλακές στην ενδοχώρα των ΗΠΑ. Αν και το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να ελέγχει τώρα το Κογκρέσο ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ισχνή  πλειοψηφία σ΄αυτό το ζήτημα, και σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια αλλαγής της νομοθεσίας θα βρισκόταν αντιμέτωπος ακόμα και με τη διαρροή Δημοκρατικών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η κυβέρνηση «εξετάζει ενεργά» την ανασύσταση της θέσης του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κλείσιμο της φυλακής στη ναυτική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση