Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά πραγματικό. Και εξηγούμαι:
Βλέπω πολλούς ανθρώπους να ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με τον εμβολιασμό τους κάνοντας το σήμα της νίκης και γράφοντας «επιτέλους ελεύθεροι».
Βλέπω ανθρώπους να μην φορούν πλέον μάσκα μετά τον εμβολιασμό τους. Κι αυτό παρά το γεγονός πως ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό και να τον μεταδώσουν.
Και αναρωτιέμαι: πήραμε πίσω τη ζωή μας; Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκα ένα φιλικό μου γυμναστήριο. Δυστυχώς για εμένα μόνο ένας φορούσε μάσκα (!) Και όταν ρώτησα τον γυμναστή ,που ήταν σε απόσταση αναπνοής από εμένα, γιατί δεν φοράει μάσκα μου απάντησε πως « έχει κάνει το εμβόλιο…».
Προσπάθησα να του δώσω να καταλάβει πως η μόνη διαφορά –κατά τους ειδικούς- ενός εμβολιασμένου από έναν μη εμβολιασμένο είναι ότι ο πρώτος έχει περισσότερες πιθανότητες να μην νοσηλευτεί και να μην διασωληνωθεί, αλλά συνάντησα τοίχο: «δεν φοράω μάσκα», μου λέει.
Οκ λέω: όχι άλλο χαμένο σάλιο… Επανέρχομαι στο ερώτημα: πήραμε τη ζωή μας πίσω; Τι λέτε; Την πήραμε; Και επιπλέον, γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι δεν φοράνε μάσκα; Είναι θέμα μόνο προσωπικής ευθύνης;
Ατομική ευθύνη και αντιφατικά μηνύματα…
Προσωπικά πάντα μιλώντας, αυτό το επιχείρημα με κούρασε. «Ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται », λέει μια παροιμία. Και στις αρχές του καλοκαιριού το μήνυμα που πέρασε (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) ήταν πως «οι εμβολιασμένοι τέλειωσαν με την πανδημία». Συν τα μπερδεμένα και συχνά αντιφατικά μηνύματα διαφόρων (… πηγών), (… ειδικών), όπως θέλετε πείτε το. Κι αυτό παρά τη σύσταση του ΠΟΥ για τη χρήση της μάσκας.
Το ξαναλέω: ειδικός δεν είμαι και εκφράζω προσωπικές απόψεις. Αλλά ας δούμε τι λέει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών (IUSS ) της Παβία Δημοσθένης Σαρηγιάννης (ο άνθρωπος που μαζί με την ομάδα του έχει αναπτύξει μια υπολογιστική πλατφόρμα CORE και προβλέπει την εξέλιξη της πανδημίας).
-«Το μήνυμα που πέρασε ήταν υπερβολικό», μού λέει. « Γι’ αυτό και πολλοί δεν φοράνε μάσκα».
Το μήνυμα που έπρεπε να δοθεί…
-Τι μήνυμα έπρεπε να δοθεί;
-«Έπρεπε να δοθεί ένα απλό και καθαρό μήνυμα: ο εμβολιασμός μας προστατεύει ατομικά από το να νοσήσουμε βαριά και προστατεύει την κοινότητα από την ανάπτυξη και διασπορά μεταλλάξεων. Αλλά μέχρι να πετύχουμε ένα υψηλό τοίχος ανοσίας η μάσκα είναι απαραίτητη», συμπληρώνει.
Για όσους το έχουν ξεχάσει, να θυμίσω πως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η διεπιστημονική ομάδα HERACLES που συντονίζει, είχαν προβλέψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο το τι θα επακολουθούσε, και είχαν χτυπήσει καμπανάκι για την ανάγκη λήψης μέτρων που θα την απέτρεπαν…
Αλλά μια και μιλάμε με τον άνθρωπο των προβλέψεων, τολμώ να ρωτήσω:
-τι προβλέπετε για το επόμενο διάστημα;
-«Μέχρι τις αρχές του Αυγούστου όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των εμβολιασμών», μού επισημαίνει. «Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια επιβράδυνση της αύξησης των κρουσμάτων, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των επαφών το τελευταίο δεκαήμερο».
Κατά τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη το επόμενο διάστημα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με rapid και self tests. «Aν δεν αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων και συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, τότε τον Αύγουστο τα πράγματα θα είναι χειρότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τι λέτε; Πήραμε τη ζωή μας πίσω;
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Οχήματα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άρση ψηφιακής ακινησίας
Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας για ΙΧ οχήματα
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,