Η συνεχής άνοδος των τιμών και η ακρίβεια στα διάφορα προϊόντα είναι εμφανής σε όλους και σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας και της καθημερινής ζωής. Όσοι εξακολουθούν δε να ελπίζουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές βασικών πρώτων υλών ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 30%, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες, όπως οι μεταλλικές δευτερογενείς πρώτες ύλες, η ξυλεία, τα ορυκτά, αλλά και τον σίδηρο και χάλυβα, το ποσοστό είναι αρκετά υψηλότερο (βλ. σχετικό πίνακα).

Όπως εκτιμούν δε οι 1.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα που διενήργησε η Horvath τον Ιούλιο, την οποία εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα η Handelsblatt, οι αυξήσεις όχι απλώς θα συνεχιστούν ως το τέλος του 2021, αλλά θα είναι και διψήφιες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις

Έτσι, στην ξυλεία αναμένεται αύξηση της τάξης του 33%, εξαιτίας της έντονης δραστηριότητες στις οικοδομές και τις κατασκευές, καθώς και της μεγάλης ζήτησης για έπιπλα. Για τον χάλυβα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 18%, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση και στους ημιαγωγούς, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις (και υψηλή ζήτηση) από τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.

Όσο για τα καύσιμα, ουδείς μπορεί να προβλέψει σήμερα το εάν και κατά πόσο οι διεργασίες στον OPEC θα οδηγήσουν σε κάποια αποκλιμάκωση των τιμών, που έχουν φτάσει κοντά στα υψηλά των τελευταίων τριών ετών.

«Άδεια ράφια, περιορισμένη προσφορά και διαρκώς υψηλή ζήτηση οδήγησαν σε μακροπρόθεσμη επιβάρυνση και καταπόνηση των αγορών πρώτων υλών», σημειώνει το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν διαταραχθεί και ανασυγκροτούνται διαρκώς. Δίπλα σε αυτό, ήρθαν να προστεθούν οι καταιγίδες στη διάρκεια του χειμώνα στις ΗΠΑ, που αδρανοποίησαν ολόκληρες αλυσίδες προϊόντων, ειδικά χημικών. Τέλος, εμφανίστηκαν και τα προβλήματα λογιστικής υποστήριξης, όπως το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ», προσθέτει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή