Η συνεχής άνοδος των τιμών και η ακρίβεια στα διάφορα προϊόντα είναι εμφανής σε όλους και σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας και της καθημερινής ζωής. Όσοι εξακολουθούν δε να ελπίζουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές βασικών πρώτων υλών ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 30%, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες, όπως οι μεταλλικές δευτερογενείς πρώτες ύλες, η ξυλεία, τα ορυκτά, αλλά και τον σίδηρο και χάλυβα, το ποσοστό είναι αρκετά υψηλότερο (βλ. σχετικό πίνακα).
Όπως εκτιμούν δε οι 1.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα που διενήργησε η Horvath τον Ιούλιο, την οποία εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα η Handelsblatt, οι αυξήσεις όχι απλώς θα συνεχιστούν ως το τέλος του 2021, αλλά θα είναι και διψήφιες στις περισσότερες περιπτώσεις.
Απαισιόδοξες εκτιμήσεις
Έτσι, στην ξυλεία αναμένεται αύξηση της τάξης του 33%, εξαιτίας της έντονης δραστηριότητες στις οικοδομές και τις κατασκευές, καθώς και της μεγάλης ζήτησης για έπιπλα. Για τον χάλυβα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 18%, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση και στους ημιαγωγούς, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις (και υψηλή ζήτηση) από τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.
Όσο για τα καύσιμα, ουδείς μπορεί να προβλέψει σήμερα το εάν και κατά πόσο οι διεργασίες στον OPEC θα οδηγήσουν σε κάποια αποκλιμάκωση των τιμών, που έχουν φτάσει κοντά στα υψηλά των τελευταίων τριών ετών.
«Άδεια ράφια, περιορισμένη προσφορά και διαρκώς υψηλή ζήτηση οδήγησαν σε μακροπρόθεσμη επιβάρυνση και καταπόνηση των αγορών πρώτων υλών», σημειώνει το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας.
«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν διαταραχθεί και ανασυγκροτούνται διαρκώς. Δίπλα σε αυτό, ήρθαν να προστεθούν οι καταιγίδες στη διάρκεια του χειμώνα στις ΗΠΑ, που αδρανοποίησαν ολόκληρες αλυσίδες προϊόντων, ειδικά χημικών. Τέλος, εμφανίστηκαν και τα προβλήματα λογιστικής υποστήριξης, όπως το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ», προσθέτει.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία