Πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα εκ νέου η Κομισιόν με αφορμή την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ απάντησε:

«Η ΕΕ έχει γνώση των ανακοινώσεων που έγιναν στα Βαρώσια. Η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την εν εξελίξει επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Η ΕΕ υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και απευθύνει έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251. Η θέση της ΕΕ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ πρόσφατα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Το μήνυμα των ΗΠΑ στον Ερντογάν

Αυστηρό μήνυμα έστειλαν και οι ΗΠΑ στην Τουρκία, στον απόηχο των προκλήσεων Ερντογάν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μονομερή απόφαση ανοίγματος των Βαρωσίων με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επαναλαμβάνει από χθες την θέση της Ουάσινγκτον για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζουν ότι εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020.

«Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» διαμηνύεται από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι αμερικανοί γερουσιαστές, προεξάρχοντος του Μπομπ Μενέντεζ, απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας κυρώσεις στην Άγκυρα, σε περίπτωση μονομερούς ανοίγματος των Βαρωσίων.

Σήμερα νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος, είχε δηλώσει από τα κατεχόμενα ότι μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να αρχίσει μόνο ανάμεσα σε δύο κράτη, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για να σπαταλήσουμε για την Κύπρο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά