Τη συζήτηση για το πόσο νωρίς έφτασε(;) ο κορωνοϊός στην Ευρώπη επανέφερε στο προσκήνιο μια επιστημονική μελέτη στην Ιταλία, στοιχεία της οποίας δημοσιεύουν οι «Financial Times», προκαλώντας αίσθηση!

Η μελέτη των επιστημόνων του Istituto Nazionale Tumori, στο Μιλάνο, που είναι ένα ερευνητικό κέντρο καρκίνου υποστηρίζει ότι κατά την επανεξέταση αιματολογικών δειγμάτων που είχαν ληφθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, από δύο εργαστήρια, εντοπίζεται η ύπαρξη αντισωμάτων που συνήθως εμφανίζονται μετά από τη νόσηση με κορωνοϊό.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η ομάδα επισημαίνει πως τα αποτελέσματα υπονοούν μια πρώιμη κυκλοφορία του ιού στην Ιταλία μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών, η οποία αν επιβεβαιωθεί εξηγεί τη μεταγενέστερη έκρηξη κρουσμάτων με συμπτώματα που καταγράφηκε στην Ιταλία στις αρχές του 2020. «O Sars-Cov-2 ή μια προηγούμενη βερσιόν του, κυκλοφορούσε σιωπηλά, κάτω από την επιφάνεια» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Τζιοβάνι Απολόνε, ένας από τους ερευνητές.

Οι Ιταλοί ερευνητές είχαν διεξάγει τον πρώτο έλεγχο σε 959 άτομα για καρκίνο των πνευμόνων, πριν την πανδημία. Πέρυσι, ωστόσο, προχώρησαν σε επανεξέταση των δειγμάτων αναζητώντας πλέον στοχευμένα αντισώματα του κορωνοϊού και πράγματι βρήκαν ίχνη της νόσου. Μετά από απαίτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα δείγματα αυτά πέρασαν από νέα επανεξέταση από το εργαστήριο VisMederi στη Σιένα της Ιταλίας, όπως και το συνεργαζόμενο με τον ΠΟΥ Πανεπιστήμιο Εράσμους της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η επικεφαλής του τμήματος ιολογίας του πανεπιστημίου, Μάριον Κόπμανς βρήκε πως τα αποτελέσματα ήταν «ενδιαφέροντα». Αν και επεσήμανε πως, παρά το γεγονός πως υπάρχουν ίχνη αντισωμάτων, κανένα από τα δείγματα δεν παρέχει σαφή απόδειξη προηγούμενης νόσησης με Covid-19.

Από τα τεστ που διεξήχθησαν και από τα δύο εργαστήρια βρέθηκε πως τρία δείγματα ήταν θετικά σε ένα τύπο αντισώματος, ονόματι IgM, που έχει συνδεθεί με νόσηση από κορωνοϊό Το παλαιότερο από τα τρία δείγματα χρονολογείτο τον Οκτώβριο του 2019! Όμως κανένα από όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν δεν περιλάμβαναν ικανά επίπεδα κι από τους τρεις τύπους αντισωμάτων που θεωρούνται από τους επιστήμονες ως απόδειξη νόσησης από κορωνοϊό, ήτοι το IgM, τα ουδετεροποιημένα αντισώματα και το IgG.

Η μελέτη σαφώς φουντώνει και πάλι τη συζήτηση, όχι μόνο για την πορεία του κορωνοϊού στην Ευρώπη, αλλά και τις ρίζες του, ενδεχομένως πολύ πριν το πρώτο επιβεβαιωμένο και καταγεγραμμένο κρούσμα στην Ουχάν της Κίνας, το Δεκέμβριο του 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω