Τις χαμηλότερες θερμοκρασίες εδώ και πάνω από 25 χρόνια βιώνει η Βραζιλία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, με τους ειδικούς των commodities να ανησυχούν για αύξηση στις διεθνείς τιμές που θα καταλήξει βέβαια σε αυξημένο κόστος για το τελικό προϊόν για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα οι θερμοκρασίες στις περιοχές καλλιέργειας των καφεόδεντρων και δη, στην επαρχία του Μίνας Ζεράις έχουν πέσει κάτω από το μηδέν, κάτι που έχει να βιώσει η περιοχή από το 1994. Η ζημιά για τα ευαίσθητα καφεόδεντρα, όπως και για τους πορτοκαλεώνες της περιοχής είναι ήδη εκτεταμένη. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο ψυχρό κύμα την επόμενη εβδομάδα, που θα ολοκληρώσει τη ζημιά.

Τα futures της ποικιλίας Arabica εκτοξεύτηκαν χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης έως και κατά 7,7%, στο υψηλότερο σημείο τους από το 2016, ενώ το ράλι των τιμών συνεχίζεται και σήμερα με την αύξηση στην αγορά των εμπορευμάτων να ξεπερνά το 3,5%.

Εξάλλου, πριν τον τωρινό παγετό οι καλλιεργητές είχαν βρεθεί, νωρίτερα φέτος, με το επίσης ακραίο φαινόμενο της εκτεταμένης ξηρασίας που εξάντλησαν τα αποθέματα νερού και προκάλεσαν προβλήματα στους καλλιεργητές. Ο συνδυασμός της ξηρασίας και του παγετού αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να οδηγήσει στη μεγαλύτερη ζημιά για τον κλάδο εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας τα αποθέματα της Βραζιλίας θα «κλείσουν» τη σεζόν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1960, ενώ ήδη και τα αποθέματα καφέ των ΗΠΑ είναι μειωμένα κατά 18%.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναζωπυρώνουν και εδώ τη συζήτηση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Θυμίζουμε δε, πως ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος της χώρας Ζαϊχ Μπολσονάρου ανήκει στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, στο πρότυπο του ομοϊδεάτη του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών του, Ερνέστου Αραούζου, με αφορμή του ζήτημα του Αμαζονίου, είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως… μια συνωμοσία της Αριστεράς που απειλεί την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κίνα: Μπρος στην οικονομία, το Κλίμα περνάει σε δεύτερη μοίρα
Green |

Κίνα: Μπρος στην οικονομία, το Κλίμα περνάει σε δεύτερη μοίρα

Η αργή πορεία ανάπτυξης της οικονομίας και οι ενεργειακές ελλείψεις που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή της οδήγησαν το Πολιτικό Γραφείο να ζητήσει πιο προσεκτική, άρα αργή, πορεία προς την επίτευξη του στόχου για μηδενισμό των ρύπων

Λευκός Οίκος: Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αποτελούν το 40% έως το 2030
Green |

Λευκός Οίκος: Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αποτελούν το 40% έως το 2030

Οι σχετικές συζητήσεις με την αυτοκινητοβιομηχανία εξελίσσονται ενόψει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με την αναθεώρηση των εκπομπών ρύπων οχημάτων έως το 2026

Σικελία: Η χειρότερη ξηρασία της δεκαετίας πλήττει τη λίμνη Ποζίλο [Photo]
Green |

Σικελία: Η χειρότερη ξηρασία της δεκαετίας πλήττει τη λίμνη Ποζίλο [Photo]

Η χωρητικότητα της λίμνης Pozzillo στις αρχές Ιουλίου 2021 ανήλθε σε 23 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, περίπου το 15% της μέγιστης χωρητικότητάς της και ταυτόχρονα 25% κάτω από τον διαθέσιμο όγκο νερού του 2020.

Κομισιόν: «Πράσινες» κατευθύνσεις για τα έργα υποδομής
Green |

Κομισιόν: «Πράσινες» κατευθύνσεις για τα έργα υποδομής

Οι θεσμικοί και ιδιωτικοί Ευρωπαίοι επενδυτές θα είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις μετά λόγου γνώσεως σχετικά με έργα που θεωρούνται συμβατά με τη συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα

Όλο το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» με επιδοτήσεις 40% έως 75%
Green |

Όλο το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» με επιδοτήσεις 40% έως 75%

Οι όροι και οι προϋποθέσεις και οι αλλαγές του νέου προγράμματος ύψους 632 εκ. ευρώ Ξεχωριστή δράση 100 εκ. ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά. Μηχανισμός εγγύησης του κράτους για τα δάνεια στα φυσικά πρόσωπα με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.