Η αντιμετώπιση του δημόσιου τομέα προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι προκλήσεις και τα νέα δεδομένα των επιχειρήσεων αυτών στη μετά covid εποχή και η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας μιας ΜμΕ τα τελευταία χρόνια, απασχόλησε τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ).

Σύντομο μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια όλες οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση έχουν παίξει κομβικό ρόλο στο να αλλάξει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ως φιλικού προς τις επενδύσεις προορισμός και ως προς τη σχέση του Δημοσίου με τις επιχειρήσεις.

Σημείωσε ακόμα ότι επειδή ο δημόσιος τομέας αποτελεί ένα κυρίαρχο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, έχει μεγάλη επίδραση στην πορεία, την ανταγωνιστικότητά και την τελική αποτελεσματικότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων δεν θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη, αλλά αρωγός.

Οι ελεγκτικοί φορείς να γίνουν καταφύγιο για την επιχειρηματικότητα

Ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης επισήμανε ότι «η ισορροπία μεταξύ λογοδοσίας, διαφάνειας και μείωσης διοικητικών βαρών είναι μια δύσκολη άσκηση». Τόνισε επίσης φιλοδοξία της ΕΑΔ και των συντονιστικών φορέων είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις «να βλέπουν τους ελεγκτικούς φορείς ως καταφύγιο, ως έναν άνεμο αλλαγής εκεί που η επιχειρηματικότητα βλέπει δυσκολίες στη συναλλαγή με το Δημόσιο, να μπορούν να απευθύνονται σε αυτούς για να αντιμετωπίζονται φαινόμενα χαμηλής αποτελεσματικότητας, αδιαφάνειας, μη ίσων ευκαιριών και ισονομίας».

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο ρόλος της Πολιτείας είναι να απλοποιεί και να διαχειρίζεται με δίκαιο τρόπο τις αδειοδοτήσεις, τις ελεγκτικές διαδικασίες και αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Επικαλούμενος κατηγορίες ότι οι μικρές επιχειρήσεις παρανομούν και δεν ελέγχονται, επισήμανε ότι οι όλες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θέλουν να είναι νόμιμες, αλλά έρχονται αντιμέτωπες με την πολυνομία και το πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιες.

Ο κύκλος εργασιών για 7 στις 10 επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 47%

Στοιχεία έρευνας που αποδεικνύουν τη δυσχερή θέση που έχει περιέλθει η πλειονότητα των ΜμΕ και των αυτοαπασχολούμενων στη διάρκεια της πανδημίας παρουσίασε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αθήνας,(ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ ο κύκλος εργασιών για 7 στις 10 επιχειρήσεις μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 47%, ενώ η ραγδαία μείωση της οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώθηκε και στην αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεών τους τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς ιδιώτες. Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ μία στις πέντε παρουσιάζει πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επιπλέον, τα ίδια κεφάλαια που διέθεταν κυρίως για επενδύσεις μικρής κλίμακας σε μεγάλο βαθμό αναλώθηκαν για την απορρόφηση των επιπτώσεων της πανδημίας. Επίσης μέσα σε ένα εξάμηνο (Ιούλιος 2020 – Ιανουάριος 2021) οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοπασχολούμενοι με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν από το 14,8% στο 24,7%.

Ο κ. Καββαθάς ζήτησε να διευρυνθούν τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και μια πιο «ρεαλιστική διευθέτηση» των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εκτενή ανάλυση της φιλοσοφίας που διέπει την μεταρρύθμιση που υλοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις αδειοδοτήσεις έκανε ο Διονύσης Τσαγκρής, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντονισμού & Παρακολούθησης του Κανονιστικού Πλαισίου για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον, στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Συμπερασματικά τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος διαμορφώνει μια νέα σχέση κράτους- επιχειρήσεων με βάση πιο διαφανείς κανόνες που προωθούν τη συμμόρφωση και απαλλάσσει, ιδίως τις μικρές επιχειρήσεις, από περιττά γραφειοκρατικά βάρη και εμπόδια».ΕΑΔ

Τέλος, ο Αναστάσιος Ιωσηφίδης επικεφαλής τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων Στρατηγικής & Συναλλαγών για την Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη της Ernst & Young διατύπωσε την άποψη ότι για να ξεπεράσουν οι ΜμΕ τις ενδογενείς τους αδυναμίες και να αναπτυχθούν είναι απαραίτητη η μεγέθυνση τους, καθώς όπως επισήμανε το υφιστάμενο οικονομικό μοντέλο των ελληνικών ΜμΕ και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο από άποψης βιωσιμότητας και σε συνδυασμό με την υπερβολική εξάρτηση που έχει η οικονομία μας από τον τουριστικό κλάδο, την καθιστούν πιο ευάλωτη σε κρίσεις απρόβλεπτης φύσης και έντασης όπως αυτή που βιώνουμε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες