Τα νέα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών συχνά κληρονομούν προβλήματα. Ο Τόμας Γκοτστάιν της Credit Suisse ανέλαβε μετά από σκάνδαλο κατασκοπείας, ενώ η Τζέιν Φρέιζερ της Citigroup και ο Νόελ Κουίν της HSBC κλαδεύουν τις διεθνείς δραστηριότητές τους σε αναζήτηση υψηλότερης αποτίμησης. Ο νέος επικεφαλής της UBS, Ραλφ Χάμερς, δεν έχει σοβαρά προβλήματα να διορθώσει, και αυτό εξηγεί γιατί η στρατηγική του δείχνει κάπως υποτονική.

Τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοινώθηκαν την Τρίτη έδειξαν μια σπάνια ευρωπαϊκή τράπεζα που περνάει ωραία. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 21% στα 9 δισ δολάρια, βοηθώντας την τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη να πετύχει 15,4% ετήσια απόδοση επί του μετοχικού κεφαλαίου. Η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά μόλις τα 50 δισ δολάρια και είναι περίπου η ίδια με τα ενεργητικά μείον οι υποχρεώσεις. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσον όρο περίπου στα δύο-τρίτα της μελλοντικής λογιστικής αξίας τους, σύμφωνα με την Refinitiv.

Ισως έτσι γίνεται κατανοητό γιατί ο Χάμερς δεν επιδιώκει να αλλάξει τα πράγματα. Πολλά από τα άτομα που ήταν στη διοικητική ομάδα του προκατόχου Σέρτζιο Ερμότι παραμένουν στη θέση τους. Το προηγούμενο τρίμηνο ο Χάμερς παρουσίασε μια ανανεωμένη στρατηγική που εστιάζει στην ψηφιοποίηση και σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης. Ομως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέταρτο τρίμηνο για να μάθουν ακριβώς τι εννοεί όταν λέει: «Επανασυνθέτοντας τη δύναμη του επενδύειν», κομμάτι της νέας εταιρικής στρατηγικής της UBS. Προς το παρόν, οι βασικοί χρηματο-οικονομικοί στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και οι στόχοι περικοπής κόστους 1 δισ. δολαρίων θα επανεπενδυθούν αντί να δοθούν στους μετόχους.

Ο Χάμερς μπορεί να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Η τράπεζά του δεν έχει προβλήματα σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αντιπάλους του. Ομως σε σχέση με τους ανταγωνιστές της Wall Street, όπως οι Morgan Stanley και Goldman Sachs, δείχνει «πρησμένη». Τα λειτουργικά κόστη θα ροκανίσουν περίπου τα τρία-τέταρτα του τζίρου το 2022, με βάση εκτιμήσεις της Refinitiv, έναντι δύο-τρίτων σε μέσο όρο των Αμερικανικών. Και οι δύο τελευταίες προσφέρουν σημαντικά premiums στη λογιστική αξία, υπονοώντας σημαντική άνοδο αν ο Χάμερς μπορέσει να μειώσει τα κόστη και να μιμηθεί τις μεγαλύτερες αποδόσεις τους.

Αυτό μπορεί να είναι αδύνατο. Μέρος του χάσματος αφορά στη μεγαλύτερη εγχώρια αγορά των ΗΠΑ, η οποία επίσης προσφέρει καλύτερα περιθώρια δανεισμού. Τα υψηλά κόστη διαχείρισης πλούτου της UBS αποτελούσαν τον μπαμπούλα των επενδυτών για πολλά χρόνια. Η ουσιαστική μείωσή τους ίσως απαιτήσει την εγκατάλειψη κάποιων κρατών, κάτι απίθανο για έναν όμιλο που βλέπει τον εαυτό του ως την προεξέχουσα παγκόσμια ιδιωτική τράπεζα. Μια ουσιαστική μετατροπή των συστημάτων ΙΤ της τράπεζας, που θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμα εξοικονόμηση, μπορεί να προχωρήσει εις βάρος των βραχυπρόθεσμων κερδών. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις πολύ θόρυβο για την τεχνολογία και το ESG, ενώ στην ουσία διατηρείς τα πράγματα ως έχουν.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners