Τα νέα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών συχνά κληρονομούν προβλήματα. Ο Τόμας Γκοτστάιν της Credit Suisse ανέλαβε μετά από σκάνδαλο κατασκοπείας, ενώ η Τζέιν Φρέιζερ της Citigroup και ο Νόελ Κουίν της HSBC κλαδεύουν τις διεθνείς δραστηριότητές τους σε αναζήτηση υψηλότερης αποτίμησης. Ο νέος επικεφαλής της UBS, Ραλφ Χάμερς, δεν έχει σοβαρά προβλήματα να διορθώσει, και αυτό εξηγεί γιατί η στρατηγική του δείχνει κάπως υποτονική.
Τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοινώθηκαν την Τρίτη έδειξαν μια σπάνια ευρωπαϊκή τράπεζα που περνάει ωραία. Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 21% στα 9 δισ δολάρια, βοηθώντας την τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη να πετύχει 15,4% ετήσια απόδοση επί του μετοχικού κεφαλαίου. Η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά μόλις τα 50 δισ δολάρια και είναι περίπου η ίδια με τα ενεργητικά μείον οι υποχρεώσεις. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσον όρο περίπου στα δύο-τρίτα της μελλοντικής λογιστικής αξίας τους, σύμφωνα με την Refinitiv.
Ισως έτσι γίνεται κατανοητό γιατί ο Χάμερς δεν επιδιώκει να αλλάξει τα πράγματα. Πολλά από τα άτομα που ήταν στη διοικητική ομάδα του προκατόχου Σέρτζιο Ερμότι παραμένουν στη θέση τους. Το προηγούμενο τρίμηνο ο Χάμερς παρουσίασε μια ανανεωμένη στρατηγική που εστιάζει στην ψηφιοποίηση και σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης. Ομως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέταρτο τρίμηνο για να μάθουν ακριβώς τι εννοεί όταν λέει: «Επανασυνθέτοντας τη δύναμη του επενδύειν», κομμάτι της νέας εταιρικής στρατηγικής της UBS. Προς το παρόν, οι βασικοί χρηματο-οικονομικοί στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και οι στόχοι περικοπής κόστους 1 δισ. δολαρίων θα επανεπενδυθούν αντί να δοθούν στους μετόχους.
Ο Χάμερς μπορεί να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Η τράπεζά του δεν έχει προβλήματα σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αντιπάλους του. Ομως σε σχέση με τους ανταγωνιστές της Wall Street, όπως οι Morgan Stanley και Goldman Sachs, δείχνει «πρησμένη». Τα λειτουργικά κόστη θα ροκανίσουν περίπου τα τρία-τέταρτα του τζίρου το 2022, με βάση εκτιμήσεις της Refinitiv, έναντι δύο-τρίτων σε μέσο όρο των Αμερικανικών. Και οι δύο τελευταίες προσφέρουν σημαντικά premiums στη λογιστική αξία, υπονοώντας σημαντική άνοδο αν ο Χάμερς μπορέσει να μειώσει τα κόστη και να μιμηθεί τις μεγαλύτερες αποδόσεις τους.
Αυτό μπορεί να είναι αδύνατο. Μέρος του χάσματος αφορά στη μεγαλύτερη εγχώρια αγορά των ΗΠΑ, η οποία επίσης προσφέρει καλύτερα περιθώρια δανεισμού. Τα υψηλά κόστη διαχείρισης πλούτου της UBS αποτελούσαν τον μπαμπούλα των επενδυτών για πολλά χρόνια. Η ουσιαστική μείωσή τους ίσως απαιτήσει την εγκατάλειψη κάποιων κρατών, κάτι απίθανο για έναν όμιλο που βλέπει τον εαυτό του ως την προεξέχουσα παγκόσμια ιδιωτική τράπεζα. Μια ουσιαστική μετατροπή των συστημάτων ΙΤ της τράπεζας, που θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμα εξοικονόμηση, μπορεί να προχωρήσει εις βάρος των βραχυπρόθεσμων κερδών. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις πολύ θόρυβο για την τεχνολογία και το ESG, ενώ στην ουσία διατηρείς τα πράγματα ως έχουν.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος