
Τη δέσμευση για καταβολή αποζημιώσεων από τον ανοιξιάτικο παγετό κάνει πράξη η τροπολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού.
Ο κ. Λιβανός, επιχειρηματολογώντας για τη νομοθετική ρύθμιση από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι «αποδεικνύει την αποφασιστικότητα αλλά και την αμεσότητα με την οποία η κυβέρνηση μας και το ΥΠΑΑΤ, εργάζεται για να δίνει λύση, ακόμα και στα πιο απρόβλεπτα προβλήματα, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι αγρότες μας, όπως αυτό του παγετού, που έπληξε τη χώρα επανειλημμένα από το Φεβρουάριο έως το Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δίπλα στους αγρότες και το αποδεικνύει έμπρακτα».
Ο κ. Λιβανός θύμισε ότι πριν από περίπου ένα μήνα, συγκεκριμένα στις 16 Ιουνίου, ανακοινώθηκε ο «οδικός χάρτης» που θα ακολουθηθεί για την καταβολή των αποζημιώσεων και σήμερα γίνεται πράξη η δέσμευση «ότι καμία ελληνική αγροτική οικογένεια δεν θα μείνει απροστάτευτη απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα άμεσων προκαταβολών μέχρι 40% αποζημίωσης που μπορεί να λάβει ο δικαιούχος παραγωγός.
Οι προκαταβολές θα ξεκινήσουν να δίνονται αμέσως μετά από την ψήφιση της τροπολογίας, ενώ η καταβολή της συνολικής αποζημίωσης θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Λιβανός και προβλέπεται στη ρύθμιση, αποφασίσθηκε καταβολή αποζημίωσης ακόμα και για τις ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων διατάξεων. «Προβλέπουμε, επίσης, και τη δυνατότητα να λάβουν οι παραγωγοί το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, όπως αυτό υπολογίζεται από τον ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Λιβανός και εξήγησε ότι «οι ζημιές αυτές εντάσσονται σε ειδικό ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, έτσι ώστε και αυτή η κατηγορία των παραγωγών όχι μόνο να αποζημιωθεί αλλά να εισπράξει και προκαταβολή έως 40%».
Σχολιάζοντας αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κόκκαλη για τη μη αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο κ. Λιβανός είπε: «Ο κ. Κόκκαλης είπε πριν ότι η κυβέρνησή μας δεν έχει κάνει τίποτα για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Έχουμε βάλει στο φουλ τις μηχανές για να κάνουμε όσα δεν έγιναν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι κάτι που πρέπει να γίνει, κι εκεί έχει δίκιο. Θα αναφέρω κάποια στοιχεία για να καταγραφούν. Ζημιές ανάλογης έκτασης με αυτές του παγετού του 2021 είχαν γίνει το 2003. Υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ πάνω από 68.000 δηλώσεις ζημιάς και δηλώθηκαν ως ζημιωθέντα πάνω από 225.000 αγροτεμάχια, έκτασης 1,3 εκατ. στρεμμάτων. Από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 98.000 δηλώσεις ζημιάς με 360.000 αγροτεμάχια προς εκτίμηση. Ο ετήσιος όρος των δηλωθέντων προς εκτίμηση αγροτεμαχίων την τελευταία δεκαετία, δεν περνάει τις 220.000. Στους έξι-επτά μήνες του 2021, οι δηλώσεις έχουν εκτοξευθεί, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Και σε αυτή τη λογική λειτουργούμε. Έχουμε ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα να μας παραδώσει τη μελέτη της μέσα στους επόμενους μήνες, έτσι ώστε ν’ αρχίσουμε αυτόν τον δημόσιο διάλογο, μετά την προεργασία που έχουμε κάνει για να γίνουν αυτές οι αλλαγές στον ΕΛΓΑ. Και εύχομαι να σας βρούμε όλους σύμφωνους, για να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε».
Προς υποστήριξη του έργου που εκτελεί το προσωπικό του ΕΛΓΑ- και για το οποίο ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε το προσωπικό από το βήμα της Βουλής- με την τροπολογία ορίζεται ειδικό πλαίσιο απασχόλησης και υπερωριών τους για τις εκτιμήσεις που γίνονται.
«Σκοπός αυτών των διατάξεων είναι να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να δώσει όχι μόνο τις προκαταβολές, αλλά και τις συνολικές αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε.
Με την ρύθμιση, αυξάνεται το ανώτατο όριο των 70.000 ευρώ ανά δικαιούχο αποζημίωσης μέχρι και στο τριπλάσιο, δηλαδή στα 210.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο παραγωγό, παρά τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «η κλιματική αλλαγή είναι ότι μας φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά έκτακτα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν άμεσα την αγροτική οικονομία στο σύνολό της. Χρέος δικό μας, της πολιτείας, είναι να διασφαλίσουμε, στο μέτρο που επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, το εισόδημα των αγροτών μας. Το χρέος αυτό εκτελούμε με ευσυνειδησία».
Κλείνοντας σημείωσε ότι για την κυβέρνηση η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κάλεσε τους Βουλευτές να στηρίξουν με την ψήφο τους την τροπολογία, λέγοντας:
«Είναι προφανές πόσο σημαντικές είναι οι διατάξεις αυτές που προτείνουμε σήμερα, για τον αγροτικό κόσμο, δεδομένου ότι δίνονται άμεσες και πρακτικές λύσεις για την οικονομική ενίσχυση του κλάδου.
Γι’ αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε όλοι μαζί την τροπολογία και να αποδείξουμε ότι, ακόμα και αν προερχόμαστε ιδεολογικά από διαφορετικές παρατάξεις, διατάξεις που στηρίζουν ομάδες ανθρώπων, όπως τους αγρότες, μπορούν να μας ενώσουν για να τους στηρίξουμε όλοι μαζί».


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ