Η πανδημία του κορoναϊού έχει φέρει τα πάνω-κάτω. Και στο πεδίο των τακτικών εμβολιασμών παιδιών για συνήθεις παιδικές ασθένειες.

Αυτό προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσαν στο φως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμών για παιδικές ασθένειες αποτρέπουν δύο έως τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Όπως αναφέρει ο Εφραίμ Λεμάνγκο, επικεφαλής του Τμήματος Ανοσοποίησης της Unicef , μέσα στον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των παιδιών που δεν έλαβαν, όπως θα έπρεπε, εμβόλια αυξήθηκε σημαντικά.

«Τρεισήμισι εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη. Άλλα τρία εκατομμύρια δεν έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς.

Το 2019 ο αριθμός των εντελώς ανεμβολίαστων παιδιών ήταν 13,6 εκατομμύρια και μέσα στην τελευταία χρονιά έχει ανέβει στα 17,1 εκατομμύρια» παρατηρεί ο Λεμάνγκο.

Οπισθοδρόμηση στο πεδίο των παιδικών εμβολίων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef εκτιμούν ότι αύξηση καταγράφει και ο αριθμός χαμένων δόσεων εμβολίων. Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 23 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν πλήρη εμβολιαστική προστασία.

Η Κάθριν Ο Μπράιαν, επικεφαλής του Τμήματος Ανοσοποίησης και Εμβολίων του ΠΟΥ παρατηρεί: «Η πανδημία του κοροναϊού έφερε οπισθοδρόμηση στον εμβολιασμό των παιδιών. Αυτό μας πηγαίνει μια δεκαετία πίσω».

Σε πολλές περιοχές του πλανήτη, οικονομικοί πόροι αλλά και υγειονομικό προσωπικό χρησιμοποιήθηκαν στην μάχη κατά του κοροναϊού, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω οι τακτικοί εμβολιασμοί παιδιών.

Συχνά γονείς ήρθαν αντιμέτωποι με κλειστά ιατρεία και νοσοκομεία σε πολλές χώρες, ενώ άλλοι αποφάσισαν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους για συνήθεις παιδικές ασθένειες, φοβούμενοι μην κολλήσουν κοροναϊό. Ένα άλλο εμπόδιο σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την Unicef φαίνεται να ήταν και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές χώρες.

Τα εμβόλιο «όπλο» για μια υγιή κοινωνία

Η μείωση των παιδικών εμβολιασμών ήταν πιο έντονη ειδικά στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία. Αντίθετα η κατάσταση στην Ευρώπη, μεγάλα τμήματα της Αφρικής και της Aνατολικής Ασίας παρέμεινε εν πολλοίς σταθερή.

Ωστόσο η Κάθριν Ο Μπράιαν προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να χαθούν άλλοι εμβολιασμοί από δω και πέρα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Τα εμβόλια είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που διαθέτουμε για μια υγιή κοινωνία. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι τόσα πολλά παιδιά διατρέχουν κίνδυνο για ασθένειες που απειλούν τη ζωή τους και μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρίες ή μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία τους. Ο κόσμος δικαίως έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε μια υγειονομική κρίση για να αντιμετωπίσουμε μια άλλη».

Καρλ Ντίτριχ Μόιερ, MDR Ζυρίχη

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Αποκαλύψεις για παράτυπες πιέσεις που άσκησε για να ανατρέψει την εκλογική του ήττα
Επικαιρότητα |

Τραμπ – Αποκαλύψεις για παράτυπες πιέσεις που άσκησε για να ανατρέψει την εκλογική του ήττα

Σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους ερευνητές του Κογκρέσου, ο πρώην πρόεδρος άσκησε ευθέως πιέσεις σε κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης για να τον βοηθήσουν να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα του Τριφόνοφ
Επικαιρότητα |

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα του Τριφόνοφ

Το κόμμα του αντισυστημικού τραγουδιστή και τηλεοπτικού παρουσιαστή πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία ανέλαβε να διαχειριστεί ο βουλευτής Πλάμεν Νικόλοφ. Αν δεν τα καταφέρει, η Βουλγαρία θα πάει και σε νέες εκλογές.

ΠΟΥ – Η παραλλαγή Δέλτα είναι μια προειδοποίηση
Επικαιρότητα |

ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα είναι μια προειδοποίηση 

Η παραλλαγή Δέλτα «είναι μια προειδοποίηση που μας λέει ότι ο ιός εξελίσσεται, αλλά είναι επίσης και μια έκκληση για δράση, να κάνουμε κάτι πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.