«Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού, χωροταξικού και ρυμοτομικού σχεδιασμού στις περιοχές που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου το 2018 αποτελεί βασική προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι.

Όπως τόνισε ο υπουργός, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνδρομή του ΤΕΕ, σε χρόνο ρεκόρ, σε 2 έτη, ολοκλήρωσε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τις εξής δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας: Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, και Πευκώνας. Περιοχές που συνολικά καλύπτουν έκταση 7.935 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, για την εκπόνηση ΕΠΣ χρειαζόταν χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Με το ΕΠΣ, το οποίο προωθείται στο ΣτΕ, μπαίνει τάξη στις χρήσεις γης στην περιοχή και ξεκινά η διαδικασία εφαρμογής προγράμματος αστικής ανάπλασης, περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη μεγάλη φυσική καταστροφή ώστε το Μάτι να αποτελέσει οδηγό και για άλλες περιοχές.

Μετά την ολοκλήρωση του ΕΠΣ, τίθεται σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του σχεδιασμού, η οποία αφορά στην εκπόνηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου και στην Πράξη Εφαρμογής που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022. Αποτελεί ιδιαίτερα χρονοβόρο διαδικασία – συνήθως χρειάζονται 15 χρόνια ή και περισσότερα. Πριν από λίγες ημέρες το ΤΕΕ ξεκίνησε τη δημοπράτηση των μελετών.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, θα ολοκληρώσει και τις δύο φάσεις του σχεδιασμού μέσα 3 χρόνια. Πρόκειται για ένα εγχείρημα δίχως προηγούμενο και ενώ μεσολάβησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών που έφερε στην επιφάνεια διαχρονικές παθογένειες δεκαετιών.

Η περιοχή επέμβασης συνολικά φθάνει τα 7.935 στρέμματα

Στην παρέμβασή ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε ότι η περιοχή επέμβασης συνολικά φθάνει τα 7.935 στρέμματα. Τα 3.028 θα είναι τελικά πολεοδομημένα και από αυτά τα 452 είναι ήδη στο σχέδιο πόλεως. Άρα νέα επιφάνεια που μπαίνει σε σχέδιο πόλης που πολεοδομείται είναι 2.600 στρέμματα. Οι ζώνες που πολεοδομούνται είναι η Αγία Μαρίνα, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τα Σκουφέικα και ο Πευκώνας, ενώ σε μία περιοχή 17,5 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν περίπου 100 κοινωνικές κατοικίες των 80 τετραγωνικών μέτρων.

Όπως εξήγησε ο κ. Ταγαράς, βρισκόμαστε πλέον στη φάση αποστολής του ΕΠΣ στο ΣτΕ για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση σχεδιασμού. Στη δεύτερη και τελευταία φάση του σχεδιασμού, που περιλαμβάνει το Ρυμοτομικό Σχέδιο και την Πράξη Εφαρμογής, θα υπάρξει ο χώρος στον οποίο θα εξελιχθούν οι διαδικασίες κατασκευής των κοινωνικών κατοικιών για την αποκατάσταση των πληγέντων. Για το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής, τη δεύτερη φάση και την Πράξη Εφαρμογής έχουμε ορίζοντα ολοκλήρωσης το επόμενο καλοκαίρι.

Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, σε τρία χρόνια δηλαδή, θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τις δύο φάσεις και ΕΠΣ και Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής. Σε καμία περιοχή, ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε σε τέτοιο χρόνο, ολοκλήρωση του σχεδιασμού.

Έργα της βιώσιμης κινητικότητας

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στα έργα της βιώσιμης κινητικότητας, σημειώνοντας ότι τπάρχει η πρόβλεψη για τον παραλιακό πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο και ταυτόχρονα υπάρχει και μια ιεράρχηση του οδικού δικτύου η οποία δίνει τη δυνατότητα να έχουμε και ποδηλατοδρόμους αλλά και μεγάλα πεζοδρόμια με φύτευση.

«Στόχος δεν είναι μόνο να αναπτύξουμε τις ποδηλατικές υποδομές στο Μάτι και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά να τις συνδέσουμε με τους κοινόχρηστους χώρους και να υπάρχει ένα πλαίσιο, ένα σύμπλεγμα δρόμων ήπιας κυκλοφορίας», εξήγησε.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός τόνισε ότι το ΤΕΕ βοηθάει να γίνουν γρήγορα, με τις αναγκαίες εγγυήσεις τεχνικής επάρκειας, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας, έργα, προγράμματα και μεταρρυθμίσεις, όποτε του ζητηθεί από την Πολιτεία, από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το έχει κάνει στο παρελθόν, το κάνει τώρα και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα