Εάν σας έλεγαν πως ορισμένα δένδρα μοιράζονται ένα καλά κρυμμένο μυστικό θα το πιστεύατε;

-Όχι;

-Γιατί; Νομίζετε πως μόνο οι άνθρωποι μπορούν να κρατούν μυστικά;

«Ακούστε» τότε, τι μου είπε ο καθηγητής Οικονομικής του Περιβάλλοντος ( Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Μπίθας.

-«Οι αχλαδιές, οι ροδακινιές, οι ελιές και τα άλλα καρποφόρα δένδρα, μοιράζονται ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Κι αυτό αφορά την ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα ( CO2) από την ατμόσφαιρα και να συμβάλλουν έτσι στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής (!)».

Τι μού είπε ο άνθρωπος. Και εγώ ρωτάω: πρακτικά τι σημαίνει αυτό;

-«Σημαίνει πως πλέον στη φαρέτρα μας έχουμε ακόμη ένα… «όπλο» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ξέρουμε πως τα δάση κατέχουν σημαντική θέση ανάμεσα στους φυσικούς τρόπους μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Απορροφούν και δεσμεύουν CO2, μέσω της φυσικής διαδικασίας που πυροδοτεί η φωτοσύνθεση. Κι αν μπορούν τα δάση γιατί να μην μπορούν και τα καρποφόρα δένδρα που παρουσιάζουν παρόμοιες φυσικές διαδικασίες;», μου εξηγεί ο Κώστας Μπίθας.

Η… λύση του προβλήματος από τις ταράτσες των πολυκατοικιών

Θέτω ένα δεύτερο ερώτημα: και πώς μπορούμε εμείς, οι άνθρωποι των πόλεων να ωφεληθούμε;

-«Μπορούμε να αρχίσουμε από τις ταράτσες των πολυκατοικιών: να φυτεύουμε σε μεγάλες γλάστρες καρποφόρα δένδρα».

Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. Και δυστυχώς για εμάς τους «ενοίκους » αυτού του πλανήτη η… σωτηρία αργεί ακόμη, και οι μεταβολές του καιρού θα είναι, αν δεν αλλάξει κάτι – η νέα μας καθημερινότητα…

Προχωράω και σε τρίτο ερώτημα: εκτός … ταρατσών, εκτός πόλεων, τι γίνεται; Εδώ, όπως μου επισημαίνει, ο Κώστας Μπίθας παίζουν σημαντικό ρόλο οι δενδρώδεις καλλιέργειες. Ήδη, το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο LIFE CMIMATREE αναδεικνύει το σημαντικό και σε μεγάλο βαθμό αγνοημένο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Και με οικονομικούς όρους

Σύμφωνα με τον Κώστα Μπίθα ,οι ειδικοί που συμμετέχουν στο προαναφερόμενο έργο, αποτίμησαν –και- σε οικονομικούς όρους τη συνεισφορά των δενδρωδών καλλιεργειών.

-«Η οικονομική ανάλυση για την περιοχή της Μεσογείου δείχνει μια αξία περίπου 127 ευρώ ανά στρέμμα στις καλλιέργειες εκείνες που απορροφούν τη μέγιστη δυνατή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτή η τιμή μπορεί να οδηγήσει στο σχεδιασμό ενισχύσεων για τους αγρότες που ακολουθούν κλιματικά προσανατολισμένες καλλιεργητικές μεθόδους», συμπληρώνει.

Έτσι, για την ιστορία ( και για χάρη των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων): μέσα από το προαναφερόμενο ερευνητικό πρόγραμμα, αναπτύχτηκαν μεθοδολογίες και καλλιεργητικές τεχνικές που μπορούν να τις εφαρμόσουν οι αγρότες –δενδροκαλλιεργητές, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια του κύκλου της καλλιέργειάς τους, και να αυξήσουν τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα από τα δένδρα και το έδαφος, συμβάλλοντας στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Ενδεικτικά προτείνεται: πυκνότερη φύτευση δένδρων, ελαχιστοποίηση της κατεργασίας εδάφους, ελλειμματική ύδρευση κ.α.

Συμπέρασμα: στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης πρέπει να ρίξουμε –και- όλους τους κρυφούς φυσικούς άσους που διαθέτουμε…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μητσοτάκης στο Reuters – Η κλιματική κρίση είναι εδώ και χρειαζόμαστε οριζόντιες πολιτικές
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης στο Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας

«Εδώ στη Μεσόγειο, έχουμε πίσω μας 6.000 χρόνια πολιτισμού αλλά είναι καθήκον της δικής μας γενιάς να διασφαλίσει ότι οι επόμενες θα συνεχίσουν να ζουν, να ακμάζουν και να ευημερούν» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters.

Ενεργειακό λίφτινγκ στο Δημόσιο – Πώς θα αναβαθμιστούν κτίρια και υποδομές και με τι κόστος
Green |

Δημόσιο: Πώς θα αναβαθμιστούν ενεργειακά κτίρια και υποδομές και με τι κόστος

Πώς τα κτίρια θα γίνουν πιο αποδοτικά – Στο Ταμείο Ανάκαμψης θα στηριχθούν οι παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση του οδοφωτισμού που σχεδιάζει το επιτελείο της κυβέρνησης