Με αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς όλο και μεγαλώνει η διαφορά μεταξύ αυτών που έχουν ήδη κατατεθεί σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό πέρυσι.

Η επιβράδυνση που παρατηρείται στο ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αυξάνει και τις «φωνές» των λογιστών οι οποίοι εκτιμούν πλέον ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου.

Πέντε ημέρες πριν από την πρώτη καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων στις 28 Ιουλίου, μέσω της οποίας ανοίγει ο δρόμος για εξόφληση του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις και έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση, πάνω από 1 στους 2 φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους.

Όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Αυγούστου και πρέπει να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος, τότε στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις.

Ζητούν παράταση

Λογιστές και φορείς  ζητούν παράταση των προθεσμιών έως και το τέλος Σεπτέμβρη, αλλά η εξ αντανακλάσεως καθυστέρηση στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση είσπραξης φόρων εισοδήματος που θα επέφερε μια τέτοια εξέλιξη, συνιστούν τις βασικότερες αιτίες για τις οποίες απορρίπτει μέχρι τώρα το σχετικό αίτημα το υπουργείο Οικονομικών.

Χθες με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας ζητά τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Όπως επισημαίνει, ο αριθμός των μέχρι τώρα δηλώσεων που έχουν υποβληθεί καταδεικνύει ότι είναι ανέφικτη η υποβολή των υπόλοιπων δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σε ερωτήματα που δέχεται συχνά για το αν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει ξεκαθαρίσει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 52,68% των εκκαθαριστικών (2,15 εκατ.) είναι μηδενικά, το 17,23% πιστωτικά και το 30,9% χρεωστικά, με το μέσο φόρο που πρέπει να καταβληθεί να ανέρχεται σε 744,5 ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας, φέτος σημαντικό ποσοστό από τους Έλληνες φορολογούμενους θα πληρώσουν πολύ λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Η μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας το 2020 σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις αποτελούν βασικές αιτίες για τα υψηλά ποσοστά εκκαθαριστικών τα οποία είναι είτε μηδενικά είτε με επιστροφή φόρου. Ε

ίναι χαρακτηριστικό ότι φέτος :

  • Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος έχει μειωθεί στο 9% από 22%.
  • Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ μειώθηκε στο 28% από 29%
  • Ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 36% από 37%
  • Ο φορολογικός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ανέρχεται στο 44% από 45%.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.