Για εξαιρετικής σημασίας θετική εξέλιξη κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε ό,τι αφορά την χθεσινή ανακοίνωση του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας (στο “Ba1”, από “Ba2”) με σταθερή προοπτική.
Ο κ. Πετρίδης, σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνει ότι η εν λόγω εξέλιξη καταδεικνύει τις ορθές πολιτικές που ακολουθούνται, που παρά την αβεβαιότητα που υφίσταται λόγω της κρίσης της πανδημίας, συνεχίζουν να ενδυναμώνουν την αξιοπιστία της Κύπρου.
Ο οίκος Moody’s αιτιολογεί την απόφασή του για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας στη βάση της μείωσης της έκθεσης σε κινδύνους γεγονότων λόγω μείωσης των κινδύνων του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, καθώς επίσης στην ανθεκτικότητα της οικονομίας στο πανδημικό σοκ και στις ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ, οι οποίες υποστηρίζονται από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.
Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση της Δημοκρατίας, ακολουθεί την πρόσφατη αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, αναφέρει ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ και συμπληρώνει:
«Επιπρόσθετα, ο οίκος επισημαίνει ότι η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι οι κίνδυνοι οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με την πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι γενικά ισοζυγισμένοι με τα πλεονεκτήματα του τραπεζικού τομέα. Τα εθνικά μέτρα στήριξης και η σημαντική χρηματοδότηση της ΕΕ περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις από την κρίση πιθανότατα θα παραμείνουν περιορισμένες. Επιπλέον, αναμένει ότι ο αντίκτυπος της επιβάρυνσης της οικονομίας από το δημόσιο χρέος θα είναι σε πολύ καλύτερο σημείο σε σύγκριση με το προ-πανδημικό επίπεδο.
Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις
Στα ίδια πλαίσια, ο οίκος Moody’s τονίζει ως τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μελλοντική περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας, την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως θεσμικά όργανα, διακυβέρνηση, δικαιοσύνη και έλεγχος της διαφθοράς, την πολύ υψηλή απορρόφηση της χρηματοδότησης της ΕΕ σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιτάχυνση στη μείωση του χρέους σε επίπεδα πριν από την πανδημία και την περαιτέρω σημαντική μείωση της έκθεσης της Δημοκρατίας σε κινδύνους που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα.
Ο οίκος θεωρεί ως σημαντικότερους παράγοντες για πιθανή μελλοντική υποβάθμιση, το ενδεχόμενο η οικονομική ανάκαμψη να μην είναι στον αναμενόμενο βαθμό, σε συνδυασμό με μια διαρκή, σημαντική μείωση της οικονομικής ισχύος της Κύπρου και σημαντική αύξηση των κινδύνων των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και του τραπεζικού τομέα, καθώς επίσης μια συνεχής, ουσιαστική επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα ώστε, με την πάροδο της πανδημίας, να επανέλθει στους θετικούς ρυθμούς που υπήρχαν πριν την πανδημία, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση (συγκράτηση της ανεργίας) όσο και τα δημόσια οικονομικά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η κυβέρνηση στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, κατά τρόπο στοχευμένο και ευέλικτο και προωθώντας, παράλληλα, τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα, συστηματικά και σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να επιτύχει τις προαναφερόμενες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ωθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε ανώτερα επίπεδα αναβάθμισης της αξιοπιστίας της».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.
Κινδυνεύει η τεκίλα απο τους δασμούς του Τραμπ
Οι σχέδιασμοί του Τραμπ θέτουν σε κίνδυνο τις εισαγωγές τεκίλας στις ΗΠΑ , των Diageo, Becle ύψους 3 δισ. δολαρίων