Νέο τοπίο στις συντάξεις διαμορφώνεται από τη Δευτέρα με την πληρωμή των αυξήσεων (έως 252 ευρώ τον μήνα) και των αναδρομικών (έως 4.400 ευρώ) στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Σε πρώτη φάση θα δοθούν αυξήσεις και αναδρομικά στους νέους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, ενώ το φθινόπωρο στους παλιούς.

Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων (νόμος Βρούτση) θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης, έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου. Τα αναδρομικά τρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019.

Ειδικότερα, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν – εκτός από τις αυξήσεις – τα αναδρομικά στους 60.000 νέους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, όπως αυτά προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση. Ειδικότερα:

  • Στις 27 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους νέους (δηλαδή σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016) συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Οι αυξήσεις θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις Αυγούστου (από 26 έως 29 Ιουλίου).
  • Στις 29 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους νέους (δηλαδή σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016) συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληρωμές ξεκίνησαν από τις 29 Ιουνίου 2021, με τις αυξήσεις σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 και πριν από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Οι παραπάνω συνταξιούχοι είχαν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξή τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα.

Επισημαίνεται ότι για την πληρωμή των αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε άλλη ημερομηνία θα πληρωθούν οι μηνιαίες αυξήσεις και σε άλλη τα αναδρομικά. Η πρώτη πληρωμή, πάντως, είτε τακτική είτε εμβόλιμη, αναμένεται να γίνει με καθυστέρηση τον Σεπτέμβριο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το κλειδί στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Χατζηδάκης για Τσίπρα – Έκανε το ψέμα επιστήμη για τα εργασιακά
Επικαιρότητα |

Χατζηδάκης για Τσίπρα: Έκανε το ψέμα επιστήμη για τα εργασιακά

«Όταν το ψέμα γίνεται επιστήμη και χρησιμοποιείται κατ' επάγγελμα από τον ίδιο τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι θέμα δημοκρατίας!», αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Κυπριανίδης στον ΟΤ – Θηλιά στο λαιμό του εργαζομένου το νέο εργασιακό πλαίσιο
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Κυπριανίδης στον ΟΤ: Θηλιά στο λαιμό του εργαζομένου το νέο εργασιακό πλαίσιο

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ, Χάρης Κυπριανίδης, στάθηκε στα δυσμενή στοιχεία που περιλάμβανε ο πρόσφατος εργασιακός νόμος, κάνοντας επίσης την πρόβλεψη πως η ανεργία θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί

Κορομηλάς στον ΟΤ – Βασικό κίνητρο για συνέργειες η μείωση της φορολογίας
Plus |

Κορομηλάς στον ΟΤ: Βασικό κίνητρο για συνέργειες η μείωση της φορολογίας

«Στον 21ο αιώνα δεν "περπατάει" το να θέλει ο καθένας "το μαγαζάκι του" και "να διαφεντεύει την τσέπη του". Άρα πρέπει να σκεφτούμε σωστά τις συνέργειες», είπε ο φοροτεχνικός, συνεργάτης του ot.gr