Η αποστολή, με την ονομασία Europa Clipper, έχει σχεδιαστεί ώστε να εκτελέσει 45 περάσματα πάνω από την επιφάνεια της Ευρώπης, δορυφόρου του Δία, και σε απόσταση έως και 16 μιλίων από την επιφάνεια του πλανήτη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το φεγγάρι του Δία κρύβει έναν παγκόσμιο ωκεανό κάτω από ένα λεπτό στρώμα πάγου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιας μορφής εξωγήινη ζωή στα βάθη του συγκεκριμένου ωκεανού.

Το συμβόλαιο αξίας 178 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκτόξευση της αποστολής Europa Clipper κέρδισε η SpaceX με τον πύραυλο Falcon Heavy. Η αποστολή προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2024 και θα γίνει από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, το σκάφος Europa Clipper θα βρίσκεται στον προορισμό του τον Απρίλιο του 2030.

Ουσιαστικά, ο αντικειμενικός σκοπός της αποστολής Europa Clipper είναι να διερευνήσει την πιθανότητα η Ευρώπη να μπορεί να φιλοξενήσει οποιοδήποτε είδος ζωής. Θα λάβει εικόνες υψηλής ευκρίνειας της επιφάνειας του δορυφόρου, να καταγράψει τη σύσταση και το πάχος του στρώματος πάγου, να διερευνήσει την ύπαρξη λιμνών κάτω από την επιφάνεια και να μετρήσει το βάθος και την περιεκτικότητα σε αλάτι του ωκεανού της Ευρώπης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Πώς ο έλεγχος της πίεσης στο smartwatch βοηθά ασθενείς με Πάρκινσον
Τεχνολογία |

Πώς ο έλεγχος της πίεσης στο smartwatch βοηθά ασθενείς με Πάρκινσον

Η ορθοστατική υπόταση, που είναι συνηθισμένη στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον και ιδιαίτερα στα άτομα τρίτης ηλικίας με υπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο πτώσεων.

Starlink – Νέα υπόσχεση Μασκ ότι θα βγει από τη beta φάση στο τέλος του μήνα
Τεχνολογία |

Starlink: Νέα υπόσχεση Μασκ ότι θα βγει από τη beta φάση στο τέλος του μήνα

Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Ίλον Μασκ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Starlink, η υπηρεσία που προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων, θα βγει από τη δημόσια beta φάση της τον Οκτώβριο