Η παγκόσμια ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την ταχέως εξαπλωνόμενη παραλλαγή δέλτα της COVID-19 μπορεί να προκαλέσει προβληματισμό στους καταναλωτές και να τους κάνει να ξανασκεφτούν την επίσκεψή τους σε κάποιο καλοκαιρινό πάρτι, να κάνουν κάποιο ταξίδι για διακοπές, ακόμα και μια βόλτα σε ένα κοντινό μπαρ ή την επιστροφή τους πίσω στο γραφείο για δουλειά.

«Τα δεδομένα δείχνουν αυξημένη ανησυχία των πολιτών στο να βρεθούν σε άλλους τόπους λόγω του φόβου για τον κορωνοϊό», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Bank of America Μισέλ Μέγιερ και Στέφεν Τζούνο παρουσιάζοντας μια νέα έρευνα.

Μέχρι στιγμής, οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν παραμείνει σε ικανοποιητικό επίπεδο στις ΗΠΑ παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τοπικά αλλά και διεθνώς. Η παρακολούθηση των δεδομένων κινητικότητας της Google, της κίνησης των επιβατών στις αεροπορικές εταιρείες, των κρατήσεων στην πλατφόρμα OpenTable, της ζήτησης για καύσιμα κίνησης και των εισιτηρίων στις κινηματογραφικές αίθουσες, αποκαλύπτει ότι πολλοί κλάδοι συνεχίζουν να σημειώνουν κέρδη.

Όμως, έχουν εμφανιστεί οι πρώτες ρωγμές σε αυτήν την τάση.

«Ενώ τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες για υπηρεσίες ή για αγορές σε φυσικά καταστήματα, τα στοιχεία της έρευνας φανερώνουν ότι αυξάνονται οι ανησυχίες. Το μερίδιο των ερωτηθέντων που δεν ανησυχούν όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο μειώθηκε από 50% σε 41 % τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με μια εβδομαδιαία έρευνα της Civic Science», επισημαίνει η BofA.

Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 58,4% και ανήλθε σε 28.900 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουλίου, σύμφωνα με την BofA. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο κρουσμάτων από τις 16 Μαΐου. Το ποσοστό θετικότητας ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός νέου κύματος του ιού. Ενώ υπήρχαν περιορισμένες απαντήσεις για τον μετριασμό της εξάπλωσης, εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό, δεν θα ήταν σοκαριστικό να δούμε ξανά να επιστρέφουν περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας», προειδοποιεί η οικονομική ομάδα της BofA.

Οι επενδυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το πώς θα συμπεριφερθούν οι καταναλωτές καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται σε πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ.

Ενώ ο S&P 500 έχει φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα τον τελευταίο μήνα, οι μετοχές των μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων Marriott, Hilton, Choice Hotels και Host Hotels έχουν υποχωρήσει. Το ξενοδοχείο με τη χειρότερη απόδοση τον τελευταίο μήνα ήταν το Host Hotels, το οποίο καταγράφει υποχώρηση 10,5%.

Οι αδύναμες συναλλαγές έχουν επεκταθεί αυτό τον μήνα και στο χώρο των αεροπορικών εταιρειών, παρά τα πολλά υποσχόμενα κέρδη του δεύτερου τριμήνου από τις Delta Air Lines και SouthWest Airlines. Οι μετοχές των Delta, Southwest, American Airlines, JetBlue και United Airlines έχουν υποχωρήσει πάνω από 5% τον προηγούμενο μήνα. Η μετοχή της United Airlines έχει βυθιστεί 12,5%, με την αεροπορική εταιρεία να μετρά μια από τις χειρότερες επιδόσεις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή