Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ένα mRNΑ εμβόλιο για την πρόληψη της ελονοσίας, μιας απειλητικής για την ανθρώπινη ζωή ασθένειας που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Η εταιρεία, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο κατά της Covid-19 σε συνεργασία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, ανακοίνωσε ότι στοχεύει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές, έχοντας ως στόχο τους πρώτους εμβολιασμούς μέχρι το τέλος του 2022.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι οργανισμοί έχουν συμμετάσχει στη φάση πρώιμου σχεδιασμού του νέου εμβολίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία και έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής.

«Η απάντηση στην πανδημία έδειξε ότι η επιστήμη και η καινοτομία μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή των ανθρώπων όταν όλοι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο. Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε τις καινοτομίες μας σε όσους τις χρειάζονται περισσότερο », δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Δρ Ουγκούρ Σαχίν.

«Μαζί με τους συνεργάτες μας, θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να αναπτύξουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας με βάση το mRNA, που θα αποτρέψει την ασθένεια, θα μειώσει τη θνησιμότητα και θα εξασφαλίσει μια βιώσιμη λύση για την αφρικανική ήπειρο και άλλες περιοχές που πλήττονται από αυτήν την ασθένεια», τόνισε.

Μετάδοση μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Τα κουνούπια μολύνονται από ασθενείς με παρασιταιμία.

Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε πάνω 80 χώρες και περιοχές του πλανήτη (WHO, World Malaria Report, 2019), κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου.

Το 2019 υπήρξαν περίπου 229 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας και τουλάχιστον 409,00 θάνατοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ανάπτυξη του νέου εμβολίου έρχεται καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία Covid, η οποία άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως στις αρχές του 2020 και έκτοτε έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 4,1 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus