Περίπου χίλιοι πολίτες συμμετείχαν χθες Δευτέρα σε διαδήλωση για να διαμαρτυρηθούν μετά τις καταγγελίες πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν χρησιμοποίησε το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group για να κατασκοπεύει παράνομα δημόσια πρόσωπα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μουσείο της Βουδαπέστης που είναι αφιερωμένο στα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού και έκαναν πορεία ως τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, του Φίντες. Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν ήταν το λογοπαίγνιο «Βικτάτορας».

Οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μένα», είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο Μάρσελε Τσούπορ. Εξήγησε ότι «μου θυμίζει τα κομμουνιστικά συστήματα και δείχνει ότι η χώρα απομακρύνεται από τη Δύση και ολισθαίνει προς την Ανατολή».

Η ουγγρική κυβέρνηση, σε διένεξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλά και διάφορα ζητήματα που άπτονται του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας, δεν έχει σχολιάσει μέχρι εδώ τις καταγγελίες. Περιορίστηκε να διαβεβαιώσει πως η συγκέντρωση πληροφοριών από τις ουγγρικές ειδικές υπηρεσίες γίνεται νόμιμα.

Έρευνα που δημοσιεύουν σταδιακά 17 διεθνή μέσα ενημέρωσης με τη συμβολή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε ότι το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των smartphones δημοσιογράφων, υπερασπιστών δικαιωμάτων, αντιφρονούντων, κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλων σε πολλές χώρες.

Ο Direkt36, ο ουγγρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος που συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε πως παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, δικηγόροι και επικριτές της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν.

Ούγγροι εισαγγελείς έχουν αρχίσει na διενεργούν έρευνα σχετικά με αρκετές από τις υποθέσεις αυτές.

Η NSO, η οποία κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιγνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών και διαψεύδει τα δημοσιεύματα.

Στην Ουγγαρία – που ανήκε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας για τέσσερις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο –, οι παρακολουθήσεις, οι οποίες συνήθως αφορούν ζητήματα εθνικής ασφαλείας, εγκρίνονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Μίκλος Χάιναλ, μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης Momentum, που κάλεσε στη διαδήλωση, χαρακτηρίζει την υπόθεση Pegasus το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ουγγαρία από το 1990 και τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας.

«Δεν είναι αποδεκτό αυτό σε μια χώρα όπου ο κόσμος γνωρίζει πώς δούλευε το σοσιαλιστικό καθεστώς», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει λόγος που υφίστανται οι υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά ο λόγος αυτός δεν είναι η προσκόλληση στην εξουσία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή