Από χθες ισχύει στη Γαλλία η επέκταση της ισχύος του υγειονομικού πάσου, μετά από το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στη Μικτή Επιτροπή που αποτελείται από επτά μέλη της Εθνοσυνέλευσης και επτά μέλη της Γερουσίας, που «χαλάρωσε» κάπως τους προταθέντες από την κυβέρνηση περιορισμούς. Επηρεασμένη από το μεγάλο κύμα των αντιδράσεων η κυβέρνηση έκανε κάποιες παραχωρήσεις, αλλά δεν υποχώρησε από τις «κόκκινες γραμμές» της. Ο νέος νόμος επιβάλλει, για παράδειγμα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό κλάδο και την απομόνωση όσων διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Παρά τις υποχωρήσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα, πρόκειται για μια επιτυχία του Εμμανουέλ Μακρόν, που εκτός των άλλων κατάφερε μετά το διάγγελμα που απηύθυνε προς το γαλλικό λαό στις 12 Ιουλίου και τα κίνητρα που εξήγγειλε να επιταχύνει θεαματικά την εμβολιαστική διαδικασία καθώς ο αριθμός όσων έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου ξεπέρασε ήδη προτού εκπνεύσει ο μήνας τα 40 εκατομμύρια – ένας στόχος που αρχικά η κυβέρνηση είχε θέσει για τα τέλη Αυγούστου.

Εν πάση περιπτώσει, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν χαιρέτισε την «ενότητα» που επέδειξαν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι κυριότερες ομάδες πολιτών που αντιδρούν στα μέτρα που «προσλαμβάνουν τον χαρακτήρα του επείγοντος έπειτα από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού» – πλέον τα κρούσματα ξεπερνούν τα 20.000 ημερησίως στη Γαλλία.

Η πικρή ανάμνηση των κίτρινων γιλέκων

Είναι σαφές ότι εκείνο που πάση θυσία θέλουν να αποφύγουν ο Εμμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ ενόψει μάλιστα των εκλογών του προσεχούς Απριλίου είναι ένα λαϊκό «ξεσήκωμα» σαν κι αυτό που διοργάνωναν το 2018 τα «κίτρινα γιλέκα», με τα τακτικά σαββατιάτικα μπλόκα οδικών αρτηριών και τις συγκεντρώσεις που διοργάνωναν. Και εν προκειμένω δεν είναι αμελητέα η κινητοποίηση των αντικυβερνητικών (ακριβέστερα αντιθεσμικών) διαδηλωτών και των αρνητών του εμβολίου. Το περασμένο Σάββατο βγήκαν στους δρόμους περί τους 161.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τη γαλλική Αστυνομία, ενώ το αμέσως προηγούμενο Σάββατο οι διαμαρτυρόμενοι ήταν 114.000.

Δεν είναι αμελητέοι και οι αρνητές των εμβολίων στη Γαλλία. Υπολογίζονται στο 16% του πληθυσμού της χώρας. Και δεν είναι όλοι κάποιας ηλικίας, «παλαιά μυαλά» ή «αγύριστα κεφάλια». Είναι και νέοι, με μεγάλη δράση στα κοινωνικά δίκτυα – δράση παραπλανητική μεν, επιδραστική δε. Έτσι, παρά τη βούληση της πλειοψηφίας το νομοθετικό σώμα δεν ενέκρινε την υποχρεωτικότητα του υγειονομικού πάσου για τους εφήβους. Επίσης δεν εγκρίθηκε η υποχρεωτικότητα της κατοχής ενός πιστοποιητικού υγειονομικής ασφάλειας για να καθήσει κάποιος σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης ή για να παρακολουθήσει μια μαζική πολιτιστική εκδήλωση, ένα φεστιβάλ μουσικής για παράδειγμα.

Δεν απολύονται οι ανεμβολίαστοι

Επίσης, τα μέλη της Γερουσίας μπλοκάρισαν τη δημιουργία του κινήτρου της απόλυσης για τον εμβολιασμό των εργαζομένων – θεώρησαν ότι το μέτρο δεν συνιστά κίνητρο αλλά εκβιασμό. Δεν πέρασε, λοιπόν, η πρόταση να αποτελεί αιτία απόλυσης ο μη σεβασμός των πρωτοκόλλων (η κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού δηλαδή) από τους υπαλλήλους που εργάζονται σε υγειονομικά ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία.

Για τις επιχειρήσεις που δέχονται κοινό (σε εσωτερικούς χώρους) και δεν ελέγχουν τους πελάτες τους αν διαθέτουν υγειονομικό πάσο ο νόμος προβλέπει αντί για την άμεση επιβολή προστίμου και ποινικών διώξεων την επίδοση στην ιδιοκτησία επίσημης ειδοποίησης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και σε περίπτωση υποτροπής το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης. Το «λουκέτο» όμως, που θα επιβάλλεται ως διοικητική ποινή, δεν θα ξεπερνά το 7ήμερο. Παρά ταύτα, αν βεβαιωθούν τρεις παραβάσεις, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να καταδικαστούν σε φυλάκιση ενός έτους και σε πρόστιμο 9.000 ευρώ.

Σε εκκρεμότητα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτικότητα του υγειονομικού πάσου, κατά την επιθυμία της γαλλικής Γερουσίας. Εξαιρέθηκαν επίσης τα εστιατόρια που λειτουργούν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και πωλούν έτοιμα γεύματα που παίρνει ο επιβάτης στο χέρι. Η απόφαση της Μικτής Επιτροπής για τα εμπορικά κέντρα φαίνεται πως ξεπερνά την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, που την προσέβαλε ζητώντας την αυστηρότερη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με τρένο η υποχρέωση της κατοχής υγειονομικού πάσου χαλαρώνει στην περίπτωση «επείγουσας ανάγκης που δημιουργεί δικαιολογημένα εμπόδια για την απόκτησή του». Αντίθετα, το πάσο είναι υποχρεωτικό για τους ασθενείς που οδεύουν προς το νοσοκομείο για προγραμματισμένες θεραπείες.

Χαλάρωσε, επίσης, το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, καθώς η εφαρμογή του παρατάθηκε κατά ένα μήνα, στις 15 Οκτωβρίου για όσους επαγγελματίες έχουν κάνει την πρώτη δόση και διαθέτουν αρνητικό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Αντίθετα, απορρίφθηκε η πρόταση της Γερουσίας για παράταση της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά 15 ημέρες, από τις 30 Αυγούστου στις 15 Σεπτεμβρίου, για τους εργαζομένους σε επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Επίσης, η Μικτή Επιτροπή δεν δέχθηκε την πρόταση της κυβέρνησης για υποχρεωτική υποβολή του «εμβολιαστικού στάτους» των μαθητών στους διευθυντές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αντ’ αυτού η Επιτροπή ζήτησε από τις τοπικές υγειονομικές αρχές να δημοσιοποιούν κάθε βδομάδα τα δεδομένα που αφορούν τα κρούσματα και την πρόοδο της εμβολιαστικής διαδικασίας στη γεωγραφική ζώνη της δικαιοδοσιας τους. Τέλος, η Επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώνει άπαξ εβδομαδιαίως το Κοινοβούλιο έως τις 31 Οκτωβρίου για τις εκτιμώμενες επιπτώσεις της εφαρμογής του υγειονομικού πάσου και εν γένει της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».