Μεθαύριο Πέμπτη 29 Ιουλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοινώνουν, εκτός απρόοπτου το νέο κύκλο του προγράμματος επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».

Για την ακρίβεια αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, ώστε αφενός να δοθεί χρόνος στα νοικοκυριά να προετοιμαστούν και αφετέρου να τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, το «Εξοικονομώ» έρχεται με σειρά αλλαγών και στοχεύει κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, όπως εκείνων που εισοδηματικά αγγίζουν τα όρια της φτώχειας, προκειμένου να θωρακίσουν ενεργειακά τα διαμερίσματα τους και να περιορίσουν δραστικά μέρος των δαπανών τους.

Ο προϋπολογισμός

Επιπλέον και σύμφωνα με πηγές, το πρόγραμμα θα έχει χαμηλότερο προϋπολογισμό σε σχέση με εκείνο που έτρεξε πέρυσι. Θα κυμαίνεται στα περίπου 500 εκ. ευρώ έναντι περίπου 900 εκ. ευρώ που ήταν ο προηγούμενος κύκλος. Όπως επίσης το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης θα είναι στο 65% και θα το απολαμβάνουν τα χαμηλά εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα. Για το λόγο αυτό καθιερώνεται μία ακόμη εισοδηματική κατηγορία αυτή των νοικοκυριών με ατομικό εισόδημα τα 5.000 ευρώ και οικογενειακό τα 12.000 ευρώ.

Πότε θα ξεκινήσει

Το «Εξοικονομώ» αναμένεται να ξεκινήσει το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και αφού πρώτα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας η διαχείριση της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων όπως και η αξιολόγηση τους.

Οι υπόλοιπες αλλαγές

Επίσης, στις υπόλοιπες αλλαγές, όπως έχει γράψει και ο Ο.Τ., συμπεριλαμβάνονται:

  • Το μέγιστο ύψος επιλέξιμου προϋπολογισμού προς επιδότηση ανά κατοικία θα είναι χαμηλότερο από τις 50.000 ευρώ.
  • Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ» δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός). Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει δικαιότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα την ένταξη κατοικιών από όλες τις περιφερειακές ενότητες.
  • Ένα από τα νέα κριτήρια που εισάγονται και θα προσφέρουν και περισσότερα μόρια ως προς την επιλογή των δικαιούχων θα είναι το ύψος της επένδυσης ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα ενέργειας. Δηλαδή προτεραιότητα θα έχουν τα νοικοκυριά που πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με τη χαμηλότερη δαπάνη. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να μπει φρένο στις υπερτιμολογήσεις που γίνονταν κατά το παρελθόν.
  • Καταργείται το κριτήριο της υπαγωγής στη δράση που ήταν η ταχύτητα στην υποβολή της αίτησης και πια θα υπάρχει ένας συνδυασμός όρων και προϋποθέσεις για να κερδίσει ένα νοικοκυριό την επιδότηση: Εισοδηματικό κριτήριο, βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), οικογενειακά κριτήρια (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ) και παλαιότητα του κτιρίου.
  • Καθιερώνεται το κριτήριο των βαθμοημερών. Πρόκειται για το σύστημα που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη διάθεση του επιδόματος θέρμανσης.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green