Τροπολογίες που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους κατατίθενται στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών και λίγο πριν το φινάλε για τις «κοινοβουλευτικές διακοπές» του Αυγούστου αποσαφηνίζονται από την κυβέρνηση οι διατάξεις για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας και την επέκταση της έκπτωσης 3% για εφάπαξ καταβολή φόρου μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Στο «καλάθι» προστίθενται η σημερινή απόφαση του υπουργείου για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που θα γίνονται οι αιτήσεις για την επιδότηση παγίων δαπανών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από τους περίπου 30.000 δικαιούχους που μετείχαν στον 1ο κύκλο. Η προθεσμία λήγει στις 4 Αυγούστου και ορίζεται ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του πιστωτικού για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν έως το τέλος του έτους.

Οι τροπολογίες θα περιλαμβάνουν διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας για το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ. Προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, θα αφορά στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όχι όμως τον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν οι πολίτες από δω και πέρα, ούτε τον ΕΝΦΙΑ που έχουν να καταβάλουν.

Όπως αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταικούρας (Σκάι), η ρύθμιση μαζί με την έκπτωση κατά 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου και μαζί με κάποιες άλλες διατάξεις, όπως η υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τις 30/6/2022 θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα συζητηθεί μεθαύριο, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «στην σημερινή τροπολογία θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας για το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Δεν δίνεται παράταση για την υποβολή των δηλώσεων – Τι λένε τα στοιχεία

Πρόσθεσε ότι αυτή η ρύθμιση μαζί με την έκπτωση κατά 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου και μαζί με κάποιες άλλες διατάξεις, όπως η υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τις 30/6/2022 θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα συζητηθεί μεθαύριο, την Πέμπτη. Σχολιάζοντας την πορεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ανέφερε ότι με βάση στοιχεία που υπάρχουν μέχρι χθες το βράδυ από τα εκκαθαριστικά στην εφορία, προκύπτει ότι το 52% της κοινωνίας δεν έχει να πληρώσει καθόλου φόρο και το 17% έχει επιστροφή. «Άρα το 70% της κοινωνίας δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε δε ότι δε θα δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, καθώς υποβάλλονται πάνω από 100.000 δηλώσεις κάθε μέρα, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός.

Πάγιες δαπάνες: Έως 4 Αυγούστου οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που θα γίνονται οι αιτήσεις για την επιδότηση παγίων δαπανών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από τους περίπου 30.000 δικαιούχους που μετείχαν στον 1ο κύκλο, αναλύει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Η προθεσμία λήγει στις 4 Αυγούστου και ορίζεται ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του πιστωτικού για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν έως το τέλος του έτους.

Στην απόφαση προβλέπεται ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για την ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή/και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021. Τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί, ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας και το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως. Στην περίπτωση αυτή για τους σκοπούς σώρευσης λαμβάνεται υπόψη το προσαρμοσμένο κατά τα ανωτέρω ποσό ενίσχυσης. Η ενίσχυση χορηγείται κατόπιν έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ενίσχυση κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις του έτους 2021, που καθίσταται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως την 31 Δεκεμβρίου 2021, με την ακόλουθη σειρά:

  1. από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,
  2. από ΕΝ.Φ.Ι.Α.,
  3. από Φ.Π.Α.,
  4. από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax