Διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό θα απευθύνει αύριο ο Τζο Μπάιντεν με θέμα την πανδημία και τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν σε ένα διάστημα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει φέρει αύξηση των κρουσμάτων. Στην αιχμή του δόρατος των νέων μέτρων αναμένεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να είναι η απόφαση να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το σύνολο των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, κάτι που είναι εύλογο πως θα διχάσει την αμερικανική γνώμη και θα ανοίξει τη βεντάλια της συζήτησης για το θέμα παγκοσμίως.

Σε χθεσινή δήλωση του ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη παραδεχτεί πως ένα τέτοιο μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι, όμως φαίνεται τελικά πως η απόφαση κλείδωσε, καθώς τα μηνύματα από την επιδημιολογική εικόνα δεν είναι καλή και οι αρμόδιοι επιστήμονες προειδοποιούν πως η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με έκρηξη κρουσμάτων από το φθινόπωρο.

Υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί στο Δημόσιο

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα αμερικανικά media, όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αλλά και οι εργολάβοι που συνεργάζονται με τον ομοσπονδιακό μηχανισμό θα είναι υποχρεωτικό να είναι εμβολιασμένοι, αλλιώς θα υποχρεωθούν σε τακτικά τεστ για κορωνοϊό, ενώ γενικά θα τελούν υπό ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο εργασίας και πιθανές κυρώσεις. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές και πιθανότατα θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπάιντεν αποφάσισε τελικά να μην διευρύνει την εντολή και για τον αμερικανικό στρατό, παρά το γεγονός ότι έχει την εξουσία να το πράξει, αλλά θα αφήσει το θέμα στα χέρια του υπουργείου Άμυνας, το οποίο θα αποφασίσει σε δεύτερο χρόνο τι θα κάνει με βάση και την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης.

Εξάλλου χθες έχει προηγηθεί και η αλλαγή της οδηγίας του αρμόδιου CDC για τη χρήση μάσκας, που ουσιαστικά επανέφερε τη χρήση της στους εσωτερικούς χώρους και δη, σε μέρη με μεγάλο συνωστισμό ακόμη και από τους πλήρως εμβολιασμένους. Αν και η οδηγία του CDC δεν είναι υποχρεωτική, καθώς εναπόκειται στις κατά τόπους πολιτειακές αρχές η υιοθέτηση της είναι σαφές πως δείχνει το… δρόμο και είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Σημειωτέον πως ο μέσος όρος κρουσμάτων έχει πλέον ανέβει και πάλι στις 57.000 ημερησίως και 24.000 νοσηλείες. Σύμφωνα με το CDC τουλάχιστον το 83% των κρουσμάτων παρουσιάζει πλέον τη μετάλλαξη Δέλτα. Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πλησιάζει το 60% του ενήλικου πληθυσμού (με το 68,8% να έχει λάβει μόνο την πρώτη δόση), όμως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει υποχωρήσει σημαντικά ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση αρνητών των εμβολίων.

Ο ιδιωτικός τομέας

Η στάση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ήδη πάρει θέση απέναντι στην «νέα πανδημία των ανεμβολίαστων» και η εντολή που θα δώσει για τον δημόσιο τομέα αναμφίβολα θα επηρεάσει τις ισορροπίες και στον ιδιωτικό τομέα, όπου ήδη μαίνεται η διαμάχη για το κατά πόσο οι εταιρείες έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν από τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν.

Μόλις σήμερα, η Washington Post έγινε από τις πρώτες εφημερίδες εθνικής εμβέλειας που ανακοίνωσε πως οι εργαζόμενοι της θα υποχρεούνται να υποβάλουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, αν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στην εταιρεία. Το ίδιο θα απαιτείται ακόμη και από εξωτερικούς συνεργάτες ή τους απλούς επισκέπτες.  Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Αντιστοίχως, η Google σε σημερινό email της διοίκησης προς τους 130.000 εργαζόμενους του Ομίλου ανακοίνωσε πως, ναι μεν η επιστροφή στα γραφεία θα αναβληθεί για τις 18 Οκτωβρίου, αντί για την 1η Σεπτεμβρίου, όμως όσοι γυρίσουν θα πρέπει να καταθέσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η νομική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης πρόσφατα έκρινε πως η ομοσπονδιακή νομοθεσία αφήνει ανοιχτό το παράθυρο ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να απαιτούν εμβολιασμούς και μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει λάβει πλήθος αιτημάτων για νομική στήριξη από εταιρείες που θέλουν να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υπαλλήλων τους. Όμως, το θέμα σίγουρα θα έχει συνέχεια στα έδρανα των δικαστηρίων, καθώς οι πολέμιοι των εμβολίων θα παλέψουν το μέτρο μέχρις εσχάτων…

Τα σχολεία και πανεπιστήμια

Εξάλλου στο ταμπλό της υπόθεσης υπάρχουν και τα σχολεία και πανεπιστήμια, σε ένα διάστημα που έχουν μπει στην τελική ευθεία για τη νέα διδακτική περίοδο.

Μόλις προ ημέρων δικαστήριο στο Σικάγο δικαίωσε το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα που διεκδίκησε το δικαίωμα να απαιτεί από τους 90.000 φοιτητές και χιλιάδες εργαζομένους του να εμβολιαστούν. Με εξαίρεση μόνο, αν υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί ή θρησκευτικοί λόγοι. Όμως, η υπόθεση που, όπως είναι φυσικό προκάλεσε πάταγο, θα πάει στο Εφετείο και από εκεί σίγουρα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπολογίζεται πως ήδη περίπου 500 πανεπιστήμια στη χώρα έχουν απαιτήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό των φοιτητών και των εργαζομένων, αν και για την ώρα δεν υπάρχει κοινή γραμμή και στάση στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας. Κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει μετά το «σήμα» που θα στείλει αύριο ο Λευκός Οίκος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Η πατριωτική δεξιά… λοξοκοιτάζει, ο Μητσοτάκης «σημαδεύει» Βελόπουλο και Νατσιό – Τετ α τετ με Ιερώνυμο
Επικαιρότητα |

Η πατριωτική δεξιά… λοξοκοιτάζει, ο Μητσοτάκης «σημαδεύει» Βελόπουλο και Νατσιό – Τετ α τετ με Ιερώνυμο

Μαζί στο Δήλεσι ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος – Το «χριστιανόμετρο», οι «γιαλαντζί», ο Βορράς – Αποδραματοποίηση της πολιτικής «σταθερότητας»

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».