Ο καιρός τις επόμενες ώρες θα αλλάξει δραματικά με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου να μας προειδοποιεί για δύο φαινόμενα που δεν παρουσιάζονται συχνά. Ο γνωστός προγνώστης καιρού κάνει λόγο για ακραίο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» με εκτεταμένο σχηματισμό «Θόλου Ζέστης».

Η εξήγηση για τα δύο φαινόμενα

Ο Σάκης Αρναούτογλου γράφει στο Facebook: «Ένα ασυνήθιστο “Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα” ή αλλιώς “κόλλημα” του καιρού (ένα αέρινο τείχος πάνω απο την την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια) συνεχίζουν να δίνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμποδίζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά και μαζί δροσερότερες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό, όχι μόνο να κινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή μας, αλλά να συμβάλουν με την ανατολική-βορειοανατολική κίνησή τους πάνω από την Ευρώπη στην δημιουργία υψηλών πιέσεων ή πιο απλά ενός “Θόλου Ζέστης” πάνω απο την περιοχή μας.

Ο συγκεκριμένος λοιπόν “Θόλος Ζέστης” αναμένεται, δεδομένης και της εποχής, όχι μόνο να προσελκύσει αλλά κυρίως να παγιδέψει πάρα πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες διατηρώντας τες παράλληλα εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη για αρκετές ημέρες!

Αποτέλεσμα, η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές να αναμένεται να βρεθεί γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε, καθιστώντας την επικείμενη θερμή εισβολή όχι μόνο ανυπόφορη αλλά και επικίνδυνη για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες καθώς θα συνδυάζεται και με αρκετή δυσφορία κατά τόπους.

Τι θα γίνει στις πόλεις

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έντονο θα είναι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας με τα απορροφητικά υλικά όπως η άσφαλτος και το μπετόν καθώς και την απορρόφηση θερμότητας από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα να μετατρέπουν τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε «θερμοσυσσωρευτές» οι οποίοι και θα εκλύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη θερμότητα την οποία έχουν απορροφήσει.

Τα σημερινά πρωινά προγνωστικά στοιχεία δυστυχώς “πήραν πίσω” την χθεσινή αισιόδοξη προγνωστική νότα για κάποια σταδιακή εξασθένηση του καύσωνα σε κάποιες περιοχές την Τρίτη, μεταθέτοντας την σταδιακή υποχώρησή του (αν δεν υπάρξουν αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία) από την Πέμπτη 5 Αυγούστου πρώτα στα δυτικά και βόρεια!».

Καιρός: Πού θα φτάσει σήμερα η θερμοκρασία

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή άνοδο αναμένεται να σημειώσει η θερμοκρασία σήμερα Τετάρτη 28/7. Έτσι οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 38 βαθμούς, ενώ οι απολύτως μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στα ηπειρωτικά στους 41-42 βαθμούς και στο Ανατολικό Αιγαίο τους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Χαμηλότερα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη λόγω της επικράτησης βορείων ανέμων με εντάσεις 5-6 μποφόρ.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί επισημαίνονται οι περιοχές όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους του 36 βαθμούς Κελσίου.

Στο ακόλουθο βίντεο παρουσιάζεται εκ νέου η κίνηση των θερμών αερίων μαζών κατά το διάστημα 25 Ιουλίου – 4 Αυγούστου σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων. Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Καιρός: Δείτε πώς κινούνται οι θερμές αέριες μάζες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη