Με νέο ιστορικό ρεκόρ έκλεισαν τις σημερινές συνεδριάσεις τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ισχυρά κέρδη από μεγάλες εταιρείες εμπορευμάτων, την Airbus και μια ομάδα άλλων εταιρειών, ενώ τα στοιχεία που δείχνουν ρεκόρ υψηλού οικονομικού κλίματος στη ζώνη του ευρώ τον Ιούλιο πρόσθεσαν τη θετική διάθεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5% στις 460,57 μονάδες. Η Royal Dutch Shell, εισηγμένη στη Βρετανία, κέρδισε 3,8% και στη Γαλλία η Total Energies ανέβηκε κατά 2,2%, αφού και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επαναγορά μετοχών καθώς η αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ώθησαν τα κέρδη τους.

Τα ορυκτά, τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις το 2021, σημείωσαν άλμα 2,4% μετά την ανακοίνωση της Anglo American ότι θα διανείμει συνολικό ποσό 4,1 δισ. δολαρίων με τη μορφή μερισμάτων στους μετόχους. Η αύξηση των τιμών σε ασήμι και χρυσό τόνωσε επίσης τον τομέα.

Η Airbus κινήθηκε ανοδικά κατά 0,6% αφού η εταιρεία αύξησε απότομα τις προβλέψεις της για παραδόσεις και κέρδη για ολόκληρο το έτος.

Τα ισχυρά τριμηνιαία κέρδη και η αισιοδοξία γύρω από την επανέναρξη της οικονομίας στην Ευρώπη έβαλαν τον STOXX 600 σε τροχιά για τον έκτο συνεχόμενο μήνα κερδών του παρά τις παρατεταμένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την κανονιστική κατάρρευση της Κίνας.

«Οι διεθνώς διαφοροποιημένες μετοχές κατέγραψαν τους ισχυρότερους ρυθμούς EPS, ενώ οι καταναλωτικές μετοχές με υψηλή έκθεση σε αναδυόμενες αγορές έχουν καταγράψει τις πιο αδύναμες», ανέφερε σε σημείωμά της η Μίλα Σαβόβα, στρατηγικός επενδυτής στη BofA.

Οι επενδυτές «παρηγορήθηκαν» από τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει ακόμα «κάποιο έδαφος να καλύψει» πριν έρθει η ώρα να αρχίσει η απόσυρση της οικονομικής στήριξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές