Καλές αντοχές επέδειξαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress test που ανακοίνωσε νωρίτερα η αρμόδια Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Με επιτυχία πέρασαν τις δοκιμές και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Tα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ΕΒΑ αφορούν τα αποτελέσματα των 50 πιο σημαντικών τραπεζών σε 15 χώρες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ, που καλύπτουν το 70% του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα για τις υπόλοιπες θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα, στο δυσμενές σενάριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με το σταθμισμένο με βάση το ρίσκο ενεργητικό έχει αντίκτυπο ύψους 485 μονάδων βάσης οδηγώντας στην υποχώρηση του CET1 στο 10,2% στο τέλος του 2023.

Αυτό σημαίνει πως ο συνολικός αντίκτυπος οδηγεί σε κεφαλαιακή πτώση ύψους 265 δισ. ευρώ και σε αύξηση του συνολικού ποσού έκθεσης των τραπεζών σε κίνδυνο 868 δισ. ευρώ στο τέλος του τριετούς ορίζοντα.

Σύμφωνα με την ΕΒΑ, τα επιμέρους τραπεζικά αποτελέσματα προάγουν την πειθαρχία της αγοράς και αποτελούν μια συμβολή στη διαδικασία λήψης εποπτικών αποφάσεων. Άλλωστε, θα αξιολογηθούν από την ΕΚΤ για να καθοριστούν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες.

Ουσιαστικά, οι τράπεζες ήταν σε καλύτερη κατάσταση στην αρχή της άσκησης από ό,τι ήταν τρία χρόνια πριν, όμως η μείωση κεφαλαίου σε επίπεδο συστήματος ήταν υψηλότερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σενάριο ήταν πολύ δυσμενέστερο σε σύγκριση με το σενάριο που είχε χρησιμοποιηθεί στην άσκηση του 2018 και το οποίο περιλάμβανε συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά 3,6% το 2021. Ένα ποσοστό που πλέον φαντάζει ως υπερβολικά απαισιόδοξο δεδομένης της μέχρι τώρα πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σημειώνεται τέλος πως οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές κρίνουν ότι το συνολικό αποτέλεσμα ευθυγραμμίζεται με τα τεστ αντοχής της αμερικανικής Federal Reserve και της Tράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή