Η εγγύτητα χημικών βιομηχανιών στις πόλεις δεν είναι σπάνια στη Γερμανία. Συμφέρει τις βιομηχανίες, αλλά εγκυμονεί κινδύνους, όπως έδειξε η έκρηξη στο Λεβερκούζεν.

Λίγες μέρες μετά την ισχυρότατη έκρηξη στο λεγόμενο Χημικό Πάρκο στο Λεβερκούζεν, ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι. Σύμφωνα ωστόσο με τις γερμανικές αρχές οι πιθανότητες εντοπισμού επιζώντων είναι υπερβολικά μικρές. Το δυστύχημα στις χημικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις έξω από τη Κολωνία επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία τον προβληματισμό γύρω από την παρουσία χημικών βιομηχανικών μονάδων ένα βήμα από τις πόλεις.

Στη Ρηνανία βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. 260 εταιρίες χημικών απασχολούν περισσότερους από 70.000 εργαζόμενους. Σε απόσταση αναπνοής από την Κολωνία βρίσκονται δίπλα-δίπλα μονάδες της Bayer, ExxonMobil Chemical, Ineos, Covestro και Lanxess.

Στην Κολωνία οι περισσότερες χημικές βιομηχανίες της Γερμανίας

Ο Ερνστ Γκρίγκατ, επικεφαλής του Χημικού Πάρκου, το οποίο περιλαμβάνει χημικές βιομηχανίες σε Λεβερκούζεν, Ντόρμαγκεν και Κρέφελντ, μιλά στην DW για τους ιστορικούς λόγους γειτνίασης αστικών κέντρων και χημικών μονάδων: “Η συγκέντρωση χημικών βιομηχανιών σε ένα γεωγραφικό σημείο είναι σχετικά καινούργιο φαινόμενο. Προέκυψε ωστόσο από βιομηχανίες που υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Στο Λεβερκούζεν για παράδειγμα πρώτα έγινε η βιομηχανία και μετά γύρω της δημιουργήθηκαν συνοικίες και στη συνέχεια ολόκληρη πόλη. Ο λόγος ήταν ότι οι εργάτες μετακινούνταν αποκλειστικά με τα πόδια οπότε έπρεπε να διαμένουν όσο γίνεται πιο κοντά στον τόπο εργασίας τους”.

Κατά την άποψη του Ερνστ Γκρίγκατ, παρά το γεγονός ότι στις βιομηχανίες παράγονται επικίνδυνα προϊόντα ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκέντρωσης διαφόρων βιομηχανιών σε ένα σημείο είναι οι δομές ασφαλείας, οι οποίες δημιουργήθηκαν έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν από φωτιά και εκρήξεις μέχρι διαρροή επικίνδυνων ουσιών. Επιπλέον, λέει ο γερμανός χημικός, παρά την εγγύτητα στα αστικά κέντρα, η προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας είναι αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο ο όποιος κίνδυνος.

Ο κύριος λόγος για τη συγκέντρωση χημικών βιομηχανιών σε συγκεκριμένα σημεία είναι σαφώς τα οικονομικά πλεονεκτήματα, εξηγεί ο επικεφαλής του Χημικού Πάρκου: “Η συνύπαρξη καθιστά ανταγωνιστικότερες τις βιομηχανίες. Εκτός αυτού βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία με πρόσβαση στην υποδομή, ποτάμια, σιδηροδρόμους και οδικές αρτηρίες. Ίσως οι κάτοικοι της Κολωνίας να μην το γνωρίζουν, αλλά στη Κολωνία υπάρχουν οι περισσότερες χημικές βιομηχανίες στη Γερμανία, ίσως και στην Ευρώπη”.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας