Η Pfizer αύξησε την τιμή του εμβολίου Covid-19 κατά περισσότερο από ένα τέταρτο ενώ η Moderna κατά περισσότερο από το ένα δέκατο στις τελευταίες συμβάσεις προμήθειας της ΕΕ, την ώρα που η Ευρώπη έχει έντονες ανησυχίες για παρενέργειες από ανταγωνιστικά προϊόντα.

Οι όμιλοι πρόκειται να αποφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα φέτος καθώς υπογράφουν νέες συμφωνίες με χώρες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν προμήθειες για πιθανές «boost» δόσεις ενόψει της εξάπλωσης της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα.

Η νέα τιμή για το εμβόλιο της της Pfizer φέρεται να ανέρχεται στα 19,50 ευρώ (23,15 δολάρια) έναντι 15,50 ευρώ που ήταν προηγουμένως, σημειώνουν οι FT, επικαλούμενοι τμήματα των συμβολαίων.

Από την άλλη η τιμή του Moderna είναι περίπου 21,50 ευρώ η δόση, τιμή υψηλότερη από τα 19 ευρώ της πρώτης συμφωνίας προμήθειας, χαμηλότερη, όμως, από προηγούμενα συμφωνηθέντα που άγγιζε τα 24 ευρώ, καθώς η παραγγελία έχει αυξηθεί.

Αξιωματούχος ανέφερε τους FT ότι οι εταιρείες επωφελήθηκαν από την ισχύ τους στην αγορά και χρησιμοποίησαν τη «συνήθη φαρμακευτική ρητορική… Τα εμβόλια λειτουργούν και έτσι αύξησαν την «αξία».

Ένας αξιωματούχος είπε ότι το προσωπικό που εργαζόταν στη Moderna ήταν ιδιαίτερα «παράλογο και αλαζονικό» στις σχέσεις τους με την επιτροπή, υπογραμμίζοντας την έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας σε κυβερνητικές υποθέσεις.

Η Moderna, της οποίας το εμβόλιο Covid είναι το πρώτο εμπορικά εγκεκριμένο προϊόν της, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις λεπτομέρειες της τιμολόγησής της στην ΕΕ, αλλά επεσήμανε σε προηγούμενες αποκαλύψεις ότι συμφωνίες μικρότερου όγκου θα εκτελούνταν σε υψηλότερες τιμές. Επανέλαβε ότι στοχεύει στην παροχή αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων σε «όλους τους πληθυσμούς».

Οι Βρυξέλλες έγιναν δέκτες κριτικής των κρατών μελών με επικεφαλής την Αυστρία που κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «άδικη» διανομή εμβολίων, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να μην έχουν προμήθεια.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα για να εξασφαλίσουν αποδεδειγμένες προμήθειες από ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή