Αλμα της τιμής του χρυσού στα επίπεδα των 3.000-5.000 δολαρίων η ουγγιά προβλέπει ο Ντιέγο Παρίλα, ο διαχειριστής του Quadriga Igneo fund που διέβλεψε το 2016 ότι ο χρυσός θα σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ σε μια πενταετία.

Αυτή τη φορά, ο Παρίλα προβλέπει ότι η άνοδος της τιμής του χρυσού θα συνεχιστεί για να φτάσει τα 3.000-5.000 δολάρια η ουγγιά τα επόμενα τρία με 5 χρόνια. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου βρέθηκε στο ιστορικό επίπεδο των 2.075,47 δολαρίων τον Αύγουστο του 2020 εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, ενώ βρίσκεται στα επίπεδα των 1.800 δολαρίων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε απότομα μετά την υιοθέτηση πιο επιθετικής φρασεολογίας από την Federal Reserve τον Ιούνιο, όταν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έφεραν πιο κοντά το χρονοδιάγραμμα για αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να συζητούν την αποκλιμάκωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Οι τιμές των κρατικών χρεογράφων στις ΗΠΑ ενισχύονται από τα τέλη Μαρτίου καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται, πιέζοντας τις πραγματικές αποδόσεις των 10ετών χρεογράφων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Κάτι τέτοιο, συνήθως ενισχύει την ελκυστικότητα του χρυσού ως επένδυση, ωστόσο, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου παραμένει αρκετά κάτω από τα περυσινά υψηλά. Ο χρυσός έχει αποσυνδεθεί από κάποιες κινήσεις των κρατικών χρεογράφων και τις πραγματικές αποδόσεις, όμως μπορεί να δεχθεί ώθηση από κάποιο μεμονωμένο γεγονός που ίσως αποδείξει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης που πιστεύουν αρκετοί άνθρωποι, δήλωσε ο Παρίλα, ο οποίος έχει εργαστεί στις Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch και έχει 25ετή εμπειρία στις συναλλαγές πολύτιμων μετάλλων.

Η απόδοση του Quadrigo Igneo fund, που άρχισε να λειτουργεί το 2018, δέχθηκε πιέσεις τελευταία λόγω της στρατηγικής του να βρίσκεται long στον χρυσό και στις ασφάλειες και short  στις μετοχές, όμως ο Παρίλα τονίζει ότι οι διαχειριστές του ταμείου παραμένουν εστιασμένοι στην εντολή τους και ότι τίποτα άλλο δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει την άποψή τους. Ο Παρίγια επισήμανε ότι το χρήμα που τυπώνουν οι κεντρικές τράπεζες δεν επιλύουν τα προβλήματα, απλά τα καθυστερούν και προβλέπει ότι ο χρυσός θα επωφεληθεί απλά και μόνο επειδή είναι ένα φυσικό ενεργητικό που δεν μπορείς να τυπώσεις. Ο Παρίλα ότι οι φούσκες ενεργητικού που έχουν δημιουργηθεί από τις τρέχουσες πολιτικές θα σπάσουν κάποια στιγμή και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολευτούν πολύ για να αποκαταστήσουν την κανονικότητα στις αγορές και τις οικονομίες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές